Torek,
15. 10. 2024,
17.27

Osveženo pred

2 uri, 30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Natisni članek

kompozit zavarovanje ZZZS stroški plačilo zobozdravnik

Torek, 15. 10. 2024, 17.27

2 uri, 30 minut

Zobozdravniki hočejo več denarja za izdelavo belih zalivk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
zobozdravnik | Zobozdravniki so ZZZS pozvali, naj ponovno izračuna ceno izdelave bele zalivke, sicer bodo primorani vračati svoje koncesije. | Foto Shutterstock

Zobozdravniki so ZZZS pozvali, naj ponovno izračuna ceno izdelave bele zalivke, sicer bodo primorani vračati svoje koncesije.

Foto: Shutterstock

Znesek, ki ga trenutno prejmejo za izdelavo belih zalivk, ne zadostuje za kritje vseh stroškov, so opozorili zobozdravniki. Ker bodo v prihodnje bele zalivke brezplačne za vse zavarovance, ZZZS pozivajo, naj ponovno izračuna strošek izdelave belih zalivk, sicer bodo številni zobozdravniki primorani vrniti koncesije, so posvarili.

Trenutno imajo pravico do t. i. belih oziroma kompozitnih zalivk v breme javne zdravstvene blagajne otroci do 15. leta ter nosečnice in doječe matere, na "vidnih" zobeh pa prav vsi zavarovanci. Oktobra so začele veljati spremembe pravilnika obveznega zdravstvenega zavarovanja, po katerem bodo bele zalivke v prihodnje brezplačne tudi za druge skupine zavarovancev. Novela bo tako osebam do 26. leta od 1. januarja 2025 zagotovila kritje izdelave belih zalivk na vseh zobeh v breme javne zdravstvene blagajne. Preostali pa bodo to pravico pridobili 1. julija 2026. Zavarovanci sicer ne bodo upravičeni do brezplačne zamenjave amalgamskih zalivk z belimi, če bodo amalgamske zalivke še vedno funkcionalne.

Cene izdelave kompozitnih oziroma belih zalivk niso podcenjene in za zdaj ostajajo nespremenjene, so poudarili na ZZZS. Bodo pa, če se bo izkazalo, da so zdajšnje vrednosti neustrezne, model plačevanja prenovili ob drugi fazi opuščanja amalgama. 

Direktorica za področje za analize in razvoj pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Anka Bolka je na novinarski konferenci poudarila, da cene izdelave belih zalivk nikakor niso podcenjene. Določili so jih na podlagi raziskave, ki so jo opravili v začetku letošnjega leta. V njej so zajeli javno objavljene cenike 20 zdravstvenih domov ter številnih koncesionarjev in t. i. čistih zasebnikov. Trenutni znesek, ki ga namenijo za izdelavo bele zalivke, tako dosega najmanj 80 odstotkov cene, kot jo zasebniki v povprečju zaračunajo samoplačniku.

Ob tem so na ZZZS poudarili, da v zadnjih letih povečujejo sredstva za zobozdravstvo. Zobozdravstvena ambulanta, ki izvede ves program storitev, je v letu 2018 od ZZZS prejela 110 tisoč evrov, v letošnjem letu pa 164 tisoč evrov.

Za belo zalivko od 29 do 59 evrov

Zobozdravniki so na današnji novinarski konferenci novost pozdravili, saj so veseli napredka in novih materialov, ki pacientom prinašajo boljše zdravje. Hkrati pa so opozorili na anomalijo. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namreč trenutno za bele zalivke, ki so pravica nosečnic in doječih mater, nameni le med 29 in 59 evri, je pojasnila vodja delovne skupne za strokovna vprašanja zobozdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije Barbara Škrlj.

Gre za znesek, s katerim morajo zobozdravstvene ordinacije pokriti vse stroške – sprejem pacienta, odstranitev kariesa, izdelavo zalivke, čiščenje stola, uro dela zobozdravnika in zobne asistentke, dezinfekcijo ter ves material in pripomočke, je naštela. Za večjo zalivko na zadnjih zobeh potrebujejo uro dela, za izdelavo manjše na sprednjih zobeh pa okoli pol ure, je dodala.

Če bi želeli pokriti vse stroške za izdelavo zalivke, bi jim ZZZS moral plačati od 70 do 150 evrov, odvisno od zahtevnosti izdelave, je opozorila Škrlj. Zaradi izdelave ene bele zalivke imajo trenutno zobozdravniki od 41 do 91 evrov minusa, je pojasnila.

"Gledano z ekonomskega vidika je za zobozdravstvene ordinacije to nevzdržno," je posvarila. Zobozdravniki so zato ZZZS pozvali, naj ponovno izračuna ceno izdelave bele zalivke, sicer bodo primorani vračati svoje koncesije, število pacientov brez izbranega zobozdravnika pa se bo še povečalo.

Pri zdravniški zbornici so septembra in oktobra med zobozdravniki opravili anketo, v kateri je sodelovalo 274 zasebnikov s koncesijo. Od tega jih namerava ob uveljavitvi pravice do belih zalivk zaradi ekonomske nevzdržnosti koncesijo v celoti vrniti 49, delno 53, medtem ko se 33 koncesionarjev o tem še ni opredelilo. Po podatkih zbornice v Sloveniji letos deluje 1.764, od tega v javnem sektorju 629, 706 je koncesionarjev, preostali pa t. i. čisti zasebniki.

"Zobozdravniki se bojimo, da bo taka nepremišljena in enostranska odločitev zdravstvene zavarovalnice zobozdravstvo pripeljala v popolno privatizacijo," je povedal član omejene delovne skupine Krunoslav Pavlović. Zavarovanci, ki bi lahko ostali brez izbranega zobozdravnika, pa bi si morali izdelavo zalivk pri zasebnikih v celoti plačati sami, čeprav vplačujejo v javno zdravstveno blagajno, je opozoril.

ZZZS se bo na navedbe zobozdravnikov odzval v popoldanskih urah. 

ORTOIMPLANT DENTAL SPA, SMT Dent
Trendi Cena zobnih vsadkov: kaj vse se skriva v končni ceni vgradnje vsadka?
Ortoimplant, SMT dent
Trendi "Ne zavedamo se, koliko nas lahko stane izguba zgolj enega zoba"
Danska zobozdravnik
Novice Obetajo se velike spremembe pri zobozdravstvenih storitvah