SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znano je, kdaj bodo ponovno zagnali Teš 6

0,36

termometer

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik |  | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo ponovno zagnali v začetku decembra, so za STA danes povedali v Tešu. Teš 6 so s ciljem privarčevati premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj, iz omrežja začasno izklopili 14. oktobra.

S premogom je treba varčevati zaradi ponavljajočih se geomehanskih težav Premogovnika Velenje in posledic prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po načrtovanem zaključku odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

Zaradi energetske krize je bila sprejeta odločitev za uvoz premoga, dokler Premogovniku Velenje izkopa ne bo uspelo povečati na zadovoljivo raven. Premogovnik Velenje je medtem na podlagi analize okoljske in tehnološke sprejemljivosti premogov za potrebe Teša s švicarskim trgovcem Petraco Oil Company iz Lugana sklenil dve pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Okvirna vrednost prve pogodbe brez davka znaša 42,5 milijona dolarjev (40,96 milijona evrov), vrednost druge pogodbe pa je 7,9 milijona dolarjev (7,61 milijona evrov).

Premogovnik Velenje Novice Premogovnik Velenje bo uvozil za okoli 50 milijonov evrov premoga

Podatka o tem, koliko premoga bodo dobili za omenjeno ceno, v premogovniku niso razkrili. So pa dodali, da potekajo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in Vzhodne Evrope.

Indonezijski premog se je izkazal kot ustrezen

Teš je po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja opravil postopke testiranja deset tisoč ton indonezijskega premoga. Preliminarni rezultati projektanta kotla za indonezijski premog so pokazali, da je premog za testiranje sosežiga z lignitom ustrezen, so sporočili.

Teš testira tudi pet drugih vrst premoga, ki imajo enako ali boljšo kurilno vrednost ter podobno kemijsko sestavo kot velenjski lignit. Ko bo test posamezne vrste premoga zaključen, bo Teš Premogovniku Velenje predstavil elaborat z rezultati testiranja.

Ob oktobrski ustavitvi šestega bloka je bilo sicer predvideno, da bo ta v mirovanju do 2. novembra, že takrat pa so omenjali možnost podaljšanja ustavitve do konca novembra.

Teš 6 Novice Teš začasno izklopili iz omrežja

Do zaustavitve šestega bloka je prišlo v času, ko je potekal remont Nuklearne elektrarne Krško. Ta je medtem od začetka tega meseca spet priključena na elektroenergetski sistem in obratuje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin