Torek,
12. 6. 2018,
9.51

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

1

Natisni članek

stavka sindikat Slovenske železnice vlak

Torek, 12. 6. 2018, 9.51

5 let, 10 mesecev

Železničarji bodo še stavkali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

1

vlak slovenske železnice | Foto STA

Foto: STA

Današnja prva opozorila stavka Sindikata železničarjev Slovenije, v kateri so delo med 10. in 14. uro prekinili na ranžirni postaji Ljubljana Zalog, je minila brez zapletov. Kot pravijo v sindikatu, so za pogajalsko mizo pripravljeni znova sesti takoj, poudarjajo pa, da brez dogovora z vodstvom SŽ stavkovnih aktivnosti ne bodo prekinili.

Sindikat je danes izvedel prvo v nizu napovedanih opozorilnih stavk, na ranžirni postaji Zalog je stavkalo okoli 40 premikačev in vlakovodij. Kot je na novinarski konferenci po stavki na tej postaji povedal član stavkovnega odbora Albert Pavlič, je stavka minila brez zapletov, zagotovili so prevoze, ki so zakonsko določeni - hitro pokvarljivega blaga, nevarnih snovi in, če bi bilo treba, goriva za Petrol.

O tem, kakšen je bil vpliv na promet, ni želel govoriti; kot je dejal, nimajo namena škodovati družbi. "Stavka je bila preračunana tako, da naredimo čim manj škode. To je le naše podjetje," je dejal.

Posledice toče v Črnomlju, v Beli krajini.
Novice Petkovo neurje v Črnomlju povzročilo za 18,5 milijona evrov škode #video

Pavlič: Ne šalimo se

Želijo pa, da jih vodstvo Slovenskih železnic (SŽ) jemlje resno in se z njimi resno pogaja; doslej ni bilo tako, je poudaril Pavlič. "Ne bomo odnehali. Tudi članstvo na terenu nam ne dovoli odnehati oziroma od nas pričakuje, da izpogajamo to, kar imajo drugi," je dejal.

Albert Pavlič | Foto: STA , Foto: STA , "Delodajalcu bo treba tudi tako sporočiti, da se ne hecamo in da za nami stoji več kot 2.200 ljudi," je dodal.

Napovedal je, da bodo danes pozvali vodstvo SŽ k nadaljevanju pogajanj, in izrazil upanje, da naslednja napovedana stavka - v četrtek naj bi med 17. in 21. uro stavkali prometniki na postaji Dobova - ne bo potrebna.

"A brez sporazuma oz. dogovora ne bomo niti zamrznili niti odpovedali stavkovnih aktivnosti," je poudaril.

Sindikat železničarjev med drugim zahteva, da vodstvo vse zaposlene obravnava enakopravno, saj da sedaj med drugim dodatke za določeno delo dobivajo le nekateri, plačila za enako delo so različna. Zagotovi naj se zadostno število zaposlenih, saj so zdaj nekateri zaposleni preobremenjeni in tudi ne morejo izkoristiti dopusta in odmora med delom, poudarjajo.

Uroš Rotnik
Novice Našli smo vir denarja, s katerim je Uroš Rotnik plačal davčni dolg

Opozarjajo tudi na neustrezno sindikalno delovanje

S stavko opozarjajo tudi na po njihovem mnenju neustrezno sindikalno delovanje v SŽ. Kot je menil član stavkovnega odbora in starosta železničarskega sindikalizma Slavko Kmetič - ki je bil leta 1988 glavni organizator velike stavke strojevodij, ki je pretresla Jugoslavijo - se je sindikalno soupravljanje v SŽ izrodilo. "To soupravljanje je naredilo sindikalne buržuje, ki so pozabili na delavstvo in se na neki način spečali z menedžmentom, ob tem pa položaj za delavstvo ni tako rožnat, kot bi pričakovali," je poudaril.

Pavlič je dejal, da je sindikat, če ne more delodajalcu sporočiti, da ga mora enakopravno obravnavati, da se mora z njim resno pogajati, sindikat "za distribucijo jabolk jonatan, svinjskih polovic in turistična agencija", takšnega pa da ne potrebujejo.

Več bi dobili tisti, ki delajo že 40 let

O danes podpisanih spremembah kolektivne pogodbe - ki so jih podpisali predstavniki devetih sindikatov v SŽ - je dejal, da so se za spremembe dogovorili že junija lani, tudi Sindikat železničarjev. Med spremembami je dodatno plačilo za tiste zaposlene v SŽ, ki delo opravljajo več kot 40 let, in za tiste, ki so zaradi posledic poškodbe pri delu postali invalidi in imajo zaradi statusa nižji dohodek, kot so ga imeli. Vnesli pa so tudi spremembo, ki Pavliču, ki je bil odstavljen z mesta delavskega direktorja, ne zagotavlja več takšne plače, kot jo je prejemal, dokler je opravljal to funkcijo.

O zadnjem je Pavlič danes povedal, da je že večkrat poudaril, da si tako visoke plače po prenehanju opravljanja funkcije ni zaslužil in da je polovico plače namenjal v stavkovni sklad. Ob tem je dejal, da je v SŽ "armada" ljudi, ki so visoko plačani za različne funkcije, dodane vrednosti v smislu soupravljanja oz. sindikalnega delovanja pa ni. "Postali smo talci soupravljanja v SŽ," je dejal.