Matic Tomšič

Sobota,
14. 3. 2020,
15.07

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

76

Natisni članek

vlada Koronavirus

Sobota, 14. 3. 2020, 15.07

4 leta, 1 mesec

Zdravnik opozoril: zaščitne maske je treba uporabljati po protokolu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,94

76

Koronavirus, Italija, Maska | V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna, svetuje NIJZ. Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna. | Foto Reuters

V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna, svetuje NIJZ. Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni, kdaj je uporaba maske potrebna.

Foto: Reuters

Kamniški zdravnik Sašo Rebolj je na družbenem omrežju Facebook opozoril na fotografijo s seje nove vlade, na kateri so imeli vsi prisotni nadete zaščitne maske. Po njegovem mnenju gre za neučinkovito uporabo mask, ki jih v zdravstvu sicer primanjkuje. 

Medtem ko morajo zdravstveni delavci uporabljati maske tipa ffp1, so na seji vlade uporabili za delo s pacienti bolj učinkovite maske tipa ffp3, je na Facebooku še opozoril zdravnik Sašo Rebolj. 

Zdravnik: gre za primer, kako se teh mask ne uporablja

V komentarju pod fotografijo je dodal še, da so maske, ki jih imajo na fotografiji člani nove vlade, namenjene najbolj izpostavljenim delavcem v zdravstvu, ki prihajajo v stik s sluznicami pacientov (na primer med jemanjem brisov).

"Te maske se uporablja  skupaj z zaščitnim plaščem, visokimi rokavicami in zaščitnimi očali. Pri osebah na sliki ni razvidno, da bi počeli karkoli od tega oziroma da bi bile zaščiteni po protokolu," je pojasnil Rebolj. 

Novi minister za obrambo Matej Tonin je po včerajšnji štiriurni seji vlade pojasnil, da mask na obrazih niso imeli ves čas trajanja seje. | Foto: STA , Novi minister za obrambo Matej Tonin je po včerajšnji štiriurni seji vlade pojasnil, da mask na obrazih niso imeli ves čas trajanja seje. Foto: STA ,

Kamniški zdravnik je dodal še, da seveda nihče ne želi, da se nova vlada okuži s koronavirusom, a naj takšne zadeve potekajo oziroma se uporabljajo v skladu s protokolom.

Preberite tudi:

Kontejnerji pred UKC Ljubljana
Novice Janša: Ni toliko pomembno število okuženih kot število resno obolelih
Barcelona
Novice MZZ: Ne potujte v Španijo, če pa ste tam, se čim prej vrnite
trgovine izropane
Novice Načrt vlade: zagotovili bodo, da ne bo zmanjkalo hrane