Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
14.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 14.48

6 let, 6 mesecev

Žbogar in Davis o izzivih slovenskega predsedovanja Svetu Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji minister Žbogar in generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis sta se na srečanju pogovarjala o pripravah na prevzem slovenskega predsedovanja SE in prednostnih nalogah, ki bodo v ospredju.

Zunanji minister Samuel Žbogar je na novinarski konferenci navedel tudi nekaj teh nalog, med drugim izobraževanje o človekovih pravicah.

Naloge namenjene delu z Romi in manjšinami Žbogar je med nalogami slovenskega predsedovanja Odboru ministrov SE, ki se bo začelo 12. maja, izpostavil izobraževanje o človekovih pravicah, predvsem otrok. Ta projekt bodo izvajali v BiH, na Kosovu in v Severni Osetiji. Minister je omenil vprašanja demokratizacije in vladavine prava, pa tudi več projektov s področja zaščite narodnih manjšin, posebej Romov.

V zvezi s programom predsedovanja pa je generalni sekretar Davis izpostavil, da je pomen namenjen tudi delu z Romi in drugimi manjšinami. Po njegovih besedah gre, kar zadeva vprašanje Romov, za problem, ki ni pomemben samo v tem delu Evrope, temveč po vsej Evropi.

Krepitev sodelovanja z drugimi organizacijami Kot je napovedal Žbogar, bo Slovenija med predsedovanjem pozornost posvetila regiji Jugovzhodne Evrope, pa tudi Belorusiji in njenemu morebitnemu približevanju SE ter Gruziji. Na dnevnem redu bo krepitev sodelovanja z drugimi mednarodnimi organizacijami.

Pozornost 14. protokolu k konvenciji za varstvo človekovih pravic Minister je spomnil, da bo v programu predsedovanja SE pozornost namenjena tudi 14. protokolu k Evropski konvenciji za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki naj bi zagotovil učinkovitejše delovanje in reformo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. V času predsedovanja bo sicer znana tudi odločitev o novem generalnemu sekretarju SE, nasledniku Davisa.

Žbogar bo obiskal Rusijo Na novinarsko vprašanje, ali bo Sloveniji uspelo prepričati Rusijo, edino državo, ki tega še ni storila, v ratifikacijo 14. protokola, je Žbogar dejal, da bi bilo z njegove strani "preambiciozno", da bi že sedaj napovedal preboj. Spomnil je, da bo prihodnji teden obiskal Rusijo, kjer se bodo pogovarjali tudi o tem. Po Žbogarjevih besedah se sicer znotraj SE že nekaj časa iščejo alternativne možnosti, kako pomagati sodišču do večje učinkovitosti.

Davis: Slovenija bo odlično izpeljala to nalogo Davis je o pričakovanjih pred prevzemom predsedovanja menil, da bo Slovenija odlično izpeljala to nalogo, pri čemer je spomnil na izkušnje, ki jih je pridobila že s predsedovanji Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Evropski uniji.

Davis se je dotaknil tudi t. i. izbrisanih Generalni sekretar se je v nadaljevanju na novinarski konferenci dotaknil tudi t. i. izbrisanih v Sloveniji. Na novinarsko vprašanje, kako Slovenija po njegovem mnenju rešuje vprašanje izbrisnih, je spomnil, da se ne bo vmešaval in posredoval v slovensko notranjo politiko.

"Mislili smo, da se je vprašanje že rešilo" "Kar zadeva Evropo smo mislili, da se je vprašanje že rešilo z razsodbo ustavnega sodišča," je dejal in dodal, da je v Slovenijo prispel v torek zvečer in se seznanil, da je notranja ministrica Katarina Kresal tarča kritik v DZ zaradi uresničevanja odločitve sodišča. "Od koder prihajam jaz, iz Velike Britanije, bi kritizirali ministra, ki ne bi uresničil odločitve sodišča," je dejal Davis.

Davis se bo sestal tudi s Pahorjem in Türkom Davisa bosta v nadaljevanju obiska v Sloveniji sprejela premier Borut Pahor in predsednik republike Danilo Türk ter predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Med drugim se bo sestal tudi s slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope pod vodstvom Darje Lavtižar Bebler.

Ne spreglejte