Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 9. 2010,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 9. 2010, 14.25

8 let

Zamaški spreminjajo življenja (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maša je 16-letna Korošica, ki ji je tumor na možganih življenje obrnil na glavo. Anže je po nesrečnem spletu okoliščin ostal brez noge. In kaj imata skupnega z odpadnimi zamaški?

Tristo evrov za tono zamaškov

Podjetje za reciklažo MPI z Žerjava na Koroškem je eno izmed podjetij, ki se ukvarjajo z odkupovanjem rabljenih zamaškov. Kot zmotno mislimo, se ne zbirajo samo zamaški iz plastenk. Direktor podjetja Igor Lipovnik je za SiOL povedal, da so za zbiranje primerni prav vsi plastični pokrovčki, od jogurtov, mleka, sladke smetane pa vse do kolodontov, praškov, mehčalcev, celo evrokrema. Skratka vse, kar diši po plastiki.

Miran Lenko v podjetju MPI vodi evidenco o vseh zbiralnih akcijah. Trenutno se v sodelovanju z njimi dogajajo štiri. Odkupna cena je 300 evrov za tono zamaškov. Za lažjo predstavo: v navadno 20-litrsko (črno) vrečo za smeti lahko natrpamo 30 kilogramov zamaškov oziroma v en tovornjak ("šlepar") lahko zložimo osem ton zamaškov. Ko povprašam direktorja, kako odgovarja na očitke, da podjetja s temi zamaški dobro zaslužijo, brez oklevanja pove, da s tem nimajo nobenega zaslužka, pa še kako donacijo navržejo zraven. Glavna dejavnost podjetja je namreč predelava izrabljenih svinčenokislinskih akumulatorjev in drugih odpadkov na osnovi svinca.

Lahko pomagamo

Anže je z dobro vzpostavljeno mrežo socialno čutečih ljudi zbiralno akcijo uspešno sklenil in tudi Mašina zbiralna zgodba se počasi končuje. A nimajo vse podobne zgodbe srečnega konca. Številnim, ki so se odločili, da si pomagajo z zbiranjem odpadnih zamaškov, a se zaradi različnih vzrokov ne želijo medijsko izpostavljati in niso znani širši javnosti, lahko z zbiranjem pomagate tudi vi.

Na spletu mrgoli podatkov o različnih zbiralnh mestih, najdete jih tudi v večini knjižnic, številnih šolah, vrtcih, podjetjih in zdravstvenih domovih. Zato se, preden zamašek s plastenko vred odvržete v koš, vprašajte: "Kaj me stane, če nekomu pomagam že s tem, da zbiram zamaške?" Pomislite, že z zamaškom lahko nekomu v stiski pomagate kovati srečo.

Ne spreglejte