Ponedeljek,
2. 9. 2024,
14.07

Osveženo pred

1 ura, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,58
Edi Rama Andrej Plenković Ursula von der Leyen Robert Golob Julija Navalna Cipi Livni Tanja Fajon Blejski strateški forum Bsf

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 14.07

1 ura, 17 minut

Blejski strateški forum

"Slovenija bo podpirala Ukrajino, dokler bo treba" #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,58

Na Bledu se je danes začel že 19. Blejski strateški forum (BSF). Danes bodo na forumu glavne teme vojna žarišča, kot sta Gaza in Ukrajina, v torek pa bo med drugim tekla beseda o podnebnih spremembah, migracijah in zelenem prehodu. Pred začetkom foruma je bil na Bledu protest zagovornikov pravic Palestincev, ki so opozorili na vojno v Gazi. Ti so prihod predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pospremili z glasnimi vzkliki nestrinjanja.

Ministrica Tanja Fajon je v svojem uvodnem govoru med drugim omenila, da živimo v času, ko so vojne na svojem vrhuncu. "Trenutno je 92, to je skoraj polovica držav sveta, vpletenih v konflikte zunaj svojih meja. Vojna v Ukrajini traja že dve leti in pol. V Tigraju skoraj štiri leta, v Afganistanu desetletja, v Sudanu več kot eno leto, da ne omenjam vseh drugih pozabljenih kriz."

Vojna v Gazi, ki je postala humanitarna katastrofa

Ministrica je omenila tudi napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra lani, ki je kot povračilo privedel do humanitarne katastrofe v Gazi in zaostrovanja kolektivnega kaznovanja Palestincev tudi na Zahodnem bregu. Poudarila je, da je Slovenija začela predsedovati Varnostnemu svetu. "Naša država jemlje to odgovornost zelo resno. Neutrudno si bomo prizadevali zagotoviti, da se bo naš glas slišal, tudi če obstaja določena stopnja razočaranja, ker ne vidimo rezultatov na terenu."

Gostja letošnega BSF je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. | Foto: Bojan Puhek Gostja letošnega BSF je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Bojan Puhek

In če bomo med razpravo slišali kratico WCNSF, bomo delali še bolj, je poudarila ministrica. "Ali kdo ve, kaj pomeni WCNSF?" je vprašala in pojasnila, da to pomeni: "Ranjeni otrok, brez preživele družine." To je uradna nova kratica v zdravstvenem besednjaku Gaze, je dodala.

"Slovenija bo podpirala Ukrajino, dokler bo treba"

Po nastopu Tanje Fajon je imela govor predsednica države Nataša Pirc Musar. Ta je med drugim omenila vojno v Ukrajino in poudarila, da je Rusija v tej vojni agresor, Ukrajina pa žrtev, ki ima pravico do obrambe. "Slovenija bo podpirala Ukrajino in ukrajinski narod, dokler bo treba," je zatrdila. 

Prihod gostov so spremljali protesti zagovornikov pravic Palestincev. Ti so med drugim prihod predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pospremili z glasnimi vzkliki nestrinjanja. | Foto: Bojan Puhek Prihod gostov so spremljali protesti zagovornikov pravic Palestincev. Ti so med drugim prihod predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pospremili z glasnimi vzkliki nestrinjanja. Foto: Bojan Puhek

Nagovor generalnega sekretarja Združenih narodov

Udeležence BSF je prek video povezave nagovoril tudi generalni sekretar Združenih narodov António Guterres. Sledil je nagovor Ursule von der Leyen. Ta je najprej spomnila na lanske poplave v Sloveniji, ki so posledica podnebnih sprememb. Zatrdila je, da EU stoji ob strani Sloveniji pri odpravi posledic teh poplav. Predsednica Evropske komisije je danes, pred udeležbo na BSF, skupaj s predsednikom slovenske vlade Robertom Golobom obiskala Črno na Koroškem.

V svojem nagovoru je Ursula von der Leyen grajala rusko invazijo na Ukrajino. Posebej je omenila tudi Julijo Navalno in njenega pokojnega moža Alekseja Navalnega. Omenila je tudi Zahodni Balkan in obljubila, da bo v novi komisiji imenovala posebnega komisarja, ki bo zadolžen za širitev EU.

Gostja BSF je tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Na fotografiji vidimo, kako pozdravlja zagovornike pravic Palestincev. Predsednica država je kritična do povabila Cipi Livni na BSF, češ da ni bilo ravno najbolj posrečeno. | Foto: Bojan Puhek Gostja BSF je tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. Na fotografiji vidimo, kako pozdravlja zagovornike pravic Palestincev. Predsednica država je kritična do povabila Cipi Livni na BSF, češ da ni bilo ravno najbolj posrečeno. Foto: Bojan Puhek

Svet vzporednih realnosti

Naslov letošnjega Blejskega strateškega foruma je Svet vzporednih realnosti. Na Bledu letos pričakujejo več kot 180 govorcev iz 48 držav, ki bodo sodelovali na več kot 30 razpravah. Te se bodo med drugim dotaknile vojne v Ukrajini in Gazi, pa tudi energetske in spletne varnosti. 

Nagrada za Julijo Navalni

Kot je že omenjeno, je na Bled prišla tudi ruska opozicijska političarka Julija Navalna, ki ji je slovenski premier podelil nagrado ugledni partner BSF. V govoru ob podelitvi nagrade je med drugim govorila o strategiji, kako Rusijo v prihodnosti narediti za demokratično, evropsko državo.

Nagrado Ugledni partner BSF na letošnjem forumu bo dobila Julija Navalna, žena pokojnega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. | Foto: STA Nagrado Ugledni partner BSF na letošnjem forumu bo dobila Julija Navalna, žena pokojnega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega. Foto: STA

V govoru je grajala prepričanje nekaterih na Zahodu, da ima Putin v Rusiji popolno podporo med Rusi. Kot je poudarila, temu prepričanju nasprotujejo podatki o povečanju števila političnih zapornikov v Rusiji in večanje števila ruskih državljanov, ki odhajajo iz Rusije. Poudarila je tudi, da sta Evropa in Rusija, hočeš nočeš, povezani.

Grajala je tudi zagovornike "dekolonizacijskega" razbitja Ruske federacije, ker so te zamisli le voda na mlin Putinu. Julija Navalna je za demokratično Rusijo v okviru njenih mednarodno priznanih meja.

Zaplet s Cipi Livni

V slovenski javnosti je zaradi vojne v Gazi največ prahu dvignilo povabilo nekdanji izraelski političarki Cipi Livni. Proti njenemu prihodu so civilnodružbene organizacije, ki zagovarjajo pravice Palestincev, pa tudi stranka Levica.

Povabilo Cipi Livni je dvignilo precej politilčnega prahu v Sloveniji. | Foto: Guliverimage Povabilo Cipi Livni je dvignilo precej politilčnega prahu v Sloveniji. Foto: Guliverimage

Blejski strateški forum je osrednji zunanjepolitični dogodek, ki ga gosti naša država. Kot je pred letošnjim BSF povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, forum Slovenijo odpira svetu, je del slovenske mehke moči ter priložnost za mreženje in sestanke. V povezavi s Cipi Livni je slovenska zunanja ministrica povedala, da je BSF forum, na katerem se soočajo pogledi različno mislečih.

Protest v podporo Palestincem

Pred začetkom foruma je bil danes opoldne na Bledu protest zagovornikov pravic Palestincev, ki so opozorili na vojno v Gazi.

Protestna akcija, s katero so zagovorniki Palestincev opozorili na številne mrtve v Gazi zaradi izraelskih vojaških akcij. | Foto: Bojan Puhek Protestna akcija, s katero so zagovorniki Palestincev opozorili na številne mrtve v Gazi zaradi izraelskih vojaških akcij. Foto: Bojan Puhek

Med gosti tudi Gari Kasparov

Med gosti letošnjega BSF so še nekateri drugi znani predstavnike ruske protiputinovske opozicije, kot so Gari Kasparov in tesni sodelavec pokojnega Alekseja Navalnega Leonid Volkov. Kasparov je na BSF med drugim povedal, da se mora Rusija iz imperialne države, ki vodi imperialistično politiko, spremeniti v nacionalno državo.

Blejski strateški forum - protest
Novice Nekaj metrov stran od rdeče preproge otroški jok, zvoki bomb in reševalnih vozil #foto #video

Med znanimi razpravljavci na Bledu so med drugim tudi hrvaški premier Andrej Plenković, albanski premier Edi Rama, srbski premier Miloš Vučević, madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, generalni sekretar OECD Mathias Cormann, izvršna direktorica Evropske Agencije za azil Nina Gregori in komisar za človekove pravice Sveta Evrope Michael O'Flaherty.

Z vlakom na Bled

Tanja Fajon je na Blejski strateški forum (BSF) zjutraj odpotovala z vlakom. Kot je pred odhodom z železniške postaje v Ljubljani dejala za medije, lahko letos udeleženci v času foruma uporabijo brezplačno železniško povezavo do Bleda. Po njenih besedah želijo organizatorji s tem promovirati čisto okolje in trajnostno naravnanost. 

Tanja Fajon na poti proti Bledu.  | Foto: Bojan Puhek Tanja Fajon na poti proti Bledu. Foto: Bojan Puhek

Forum s številnimi udeleženci vsako leto prometno precej obremeni Bled, zato organizatorji v partnerstvu s Slovenskimi železnicami udeležence spodbujajo, naj letos tja pridejo z vlakom. Ministrica, ki se je na Bled odpravila s svojo ekipo, je še izrazila upanje, da bo tovrsten prevoz izkoristilo čim več udeležencev dvodnevnega srečanja.

Videoposnetek: ministrica s svojo ekipo odhaja na vlak proti Bledu:

BSF
Novice Kdo vse bo prišel na Bled?
policija, policijsko vozilo
Novice Policija opozarja na povečan promet ob Blejskem strateškem forumu
Bled
Novice Svet vzporednih realnosti na Bledu
Svetlana Tihanovska
Novice Tihanovska: Lukašenko je pripravljen Belorusijo prodati Rusiji
Tanja Fajon
Novice Fajonova na Bledu s kolegi z Zahodnega Balkana o "blejski zavezi" Michela