SiolNET. Novice Slovenija
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada zaradi izrednih razmer pripravlja rebalans proračuna

0,44

termometer

Andrej Šircelj
Foto: STA

Vlada je danes zaradi spremenjenih razmer, nastanka novih obveznosti za državni proračun ter spremenjenih gospodarskih gibanj odločila, da pripravi rebalans letošnjega proračuna. Za čas priprave rebalansa je začasno zadržala izvajanje proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike, je objavljeno na spletni strani vlade.

Po razpoložljivih podatkih imajo trenutno vsi neposredni proračunski uporabniki še proste pravice porabe v višini približno 400 milijonov evrov. Zato je vlada določila 30-odstotno proporcionalno zmanjšanje pravic porabe pri vseh neposrednih proračunskih uporabnikih na naslednjih namenih: izdatki za blago in storitve, subvencije, transferji neprofitnim organizacijam in ustanovam, drugi tekoči in domači transferji (brez stroškov dela), tekoči transferji v tujino ter investicijski odhodki in investicijski transferji.

Janez Janša in Matej Tonin Novice Vlada Janeza Janše izvedla menjave na čelu policije in vojske

Za celoten obseg zmanjšanja pravic porabe se bo povečala postavka splošne proračunske rezervacije z namenom zagotavljanja zadostnih sredstev za izvajanje nujnih nalog za zajezitev in odpravo posledic epidemije koronavirusa.

Pripravo rebalansa letošnjega proračuna je sicer minister za finance Andrej Šircelj napovedal že na sredinem zaslišanju pred odborom DZ za finance. Dejal je, da je treba na javne finance pogledati v luči novega koronavirusa, ki ne izbira držav. Po njegovih besedah mora biti proračun razvojen, v smeri, da podjetja čim prej izidejo iz te krize in bodo lahko najhitrejša in najboljša na trgu.

vlada, koronavirus Novice "Tukaj ni nobene raketne znanosti, družba se bo morala prilagoditi"

Da je rebalans neizogiben, je postalo dokončno tudi po četrtkovi objavi pomladanske gospodarske napovedi Umarja, ki je ob veliki negotovosti zaradi širitve novega koronavirusa znižal napoved gospodarske rasti za letos s tri na 1,5 odstotka.

Brnik Novice Na letalu, ki je v torek pristalo na Brniku, našli koronavirus koronavirus letališče Irak Trendi Srhljive podobe: ne samo Slovenija, ustavlja se ves svet #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin