Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2014,
9.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pogodba vlada

Sreda, 23. 7. 2014, 9.12

8 let

Vlada v četrtek o poročilu medresorske skupine glede pogodbe s Patrio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada bo v četrtek obravnavala poročilo medresorske delovne skupine, ki je preučila okoliščine glede uveljavljanja ničnosti pogodbe o nakupu patrij, je povedal obrambni minister Roman Jakič.

Po njegovih besedah medresorska komisija vladi predlaga, da državnemu pravobranilstvu naloži, naj preveri vse pravne posledice ničnosti pogodbe.

Poročilo je v torek obravnavala vladna komisija za volitve in imenovanja. Roman Jakič je povedal, da je zadeva kompleksna in je zato treba vse posledice uveljavljanja oziroma neuveljavljanja ničnosti pogodbe skrbno pretehtati. Pri tem je treba pretehtati tako pravne, gospodarske, kot tudi moralne vidike oziroma posledice odločitve glede uveljavljanja ničnosti pogodbe.

Tako po Jakičevih pojasnilih ne gre le za sodbo v zadevi Patria, v kateri so pravnomočno obsojeni predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, brigadir Tone Krkovič ter prokurist Rotisa Ivan Črnkovič, temveč tudi za sodbo v zadevi Patria II, v kateri sta bila obsojena slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan. Ta sodba še ni pravnomočna, Cekuta, ki pisne sodbe še ni prejel, pa je napovedal pritožbo.

Sistemska tehnika od države terja 518 milijonov Prav tako je Sistemska tehnika kot neizbrani ponudnik v poslu zoper državo ter Patrio in njenega lokalnega partnerja Rotis vložila tožbi, postopek pa še ni končan. Ljubljansko okrožno sodišče je leta 2011 oba pravdna postopka združilo v skupno obravnavo, a prekinilo do pravnomočnega sklepa kazenske zadeve v zadevi Patria, kar se je torej zgodilo v aprilu.

Sodišče je namreč menilo, da je odločitev o tožbenem zahtevku odvisna od tega, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje sprejemanja oziroma dajanja daril za nezakonito posredovanje. Sistemska tehnika od države zahteva 518 milijonov evrov in dodatnih šest milijonov evrov za patent, ker ni dobila posla.

Vlada je medresorsko delovno skupino, ki naj bi preučila okoliščine glede uveljavljanja ničnosti pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov Patria, imenovala 15. maja. Kot izhaja iz sporočila po takratni seji vlade, so morali v komisijo svoje člane imenovati pristojna ministrstva, državno pravobranilstvo in služba vlade za zakonodajo. Rok za oddajo poročila s predlogi za nadaljnje ukrepanje pa je bil 30. junij.

Po splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki ga je DZ sprejel leta 2004, naj bi Slovenija kupila 135 srednjih bojnih kolesnih vozil. Za posel, vreden 278 milijonov evrov, je ministrstvo za obrambo leta 2006 z Rotisom podpisalo pogodbo. Po prvotno predvidenem načrtu dobav bi morala država do leta 2012 kupiti in prevzeti 86 vozil, prevzela pa jih je le 30 in zanje plačala 74,5 milijona evrov. Prva patria je v Slovenijo prispela septembra 2008.

Ne spreglejte