Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2013,
16.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Virant policija Sindikat policistov Slovenije

Sreda, 10. 4. 2013, 16.31

8 let

Virant policistom zagotovil, da se bo upoštevalo dosedanje varčevanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki obeh sindikatov policistov so se sestali z ministrom za notranje zadeve in javno upravo Gregorjem Virantom.

Kot je po srečanju dejal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, so se s sindikatoma pogovarjali o številnih odprtih vprašanjih, večinoma povezanimi s plačami. Pojasnil jim je, da bo treba izvesti določene linearne ukrepe, ker bo sicer ob koncu leta na plačnih postavkah državnega proračuna zmanjkalo denarja.

Plačna masa se v policiji letos ne bo zniževala "In da če bodo izvedeni linearni ukrepi na področju pravic zaposlenih v javnem sektorju, bodo enako veljali za vse, tudi za zaposlene v policiji," je dodal. A kot je pojasnil novinarjem, jim je po drugi strani zagotovil, da se bo pri plačni masi upoštevalo vse ravnanje vodstva policije, ki je bilo doslej opravljeno v smeri racionalizacije in znižanja stroškov. To pa "pomeni, da se plačna masa v policiji v letošnjem letu ne bo zniževala," je še povedal Virant.

Policisti za posamično obravnavo proračunskih uporabnikov Iz Sindikata policistov Slovenije pa so po sestanku sporočili, da so govorili o varčevanju, regresu, potnih stroških, izplačilu tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij in drugih odprtih vprašanjih. Kot so zapisali, so se sami zavzeli za posamično obravnavo proračunskih uporabnikov, saj so ti organizacijsko različno urejeni, med njimi pa so tudi bistvene razlike v pristopih k varčevanju in zaposlovanju v preteklosti.

Pri tem so spomnili, da sta policija in notranje ministrstvo (pred združitvijo) od leta 2009 izvedla različne postopke racionalizacije poslovanja, reorganizacije in od takrat ne zaposlujeta. Da bi zmanjšali primanjkljaj pri sredstvih za plače so v obdobju 2012/2013 izvedli posamezne ukrepe, kot so na primer zmanjšanje posameznih izplačil na podlagi organizacije dela, upokojitve ...

Vsako linearno nižanje in poseg v plače zanje ni sprejemljivo Po navedbah sindikata je tako v primerjavi z drugimi v javnem sektorju, ki niso izvedli nobenega tovrstnega ukrepa, ampak so še celo dodatno zaposlovali in obremenjevali skupni državni proračun, primanjkljaj v proračunu policije minimalen. Vsako linearno nižanje in poseg v plače policistov pa zanje ni sprejemljivo.

Ne bo se kaznovalo tistih, ki so do zdaj varčevali Da se zaveda, da je policija v zadnjih letih veliko naredila pri racionalizaciji in prihrankih pri plačah, je po navedbah sindikata policistov dejal tudi minister Virant, ki soglaša, da bo to treba v prihodnje upoštevati. Povzeli so ministrove besede, da se ne bo kaznovalo tistih, ki so do zdaj varčevali. Z njimi pa naj bi tudi soglašal, da zmanjšanja mase za plače v policiji za leto 2013 ne pride v poštev.

V proračunu policije manjka 2,5 milijona evrov za plače Trenutno sicer v proračunu policije manjka 2,5 milijona evrov za plače, ta primanjkljaj pa bi lahko odpravili s prerazporeditvijo sredstev na podlagi možnih sprememb zakona o izvrševanju proračuna. Kot so navedli v sindikatu, je Virant podprl tudi njihov predlog, da bi s spremembami omenjenega zakona omogočili, da bi prihranke pri materialnih stroških prenesli v maso za plače.

V sindikatu vidijo v tem način, da se zaposlenim v policiji ne posega v plačo in druge prejemke iz delovnega razmerja. Ob povečanih stroških policije zaradi varovanja javnih shodov in demonstracij, ki gredo na račun obstoječega proračuna policije, pa so izrazili pričakovanje, da bo vlada to povečanje upoštevala ob spremembi zakona o izvrševanju proračuna in nato pri rebalansu državnega proračuna.

Sindikat policistov, ki si želi tudi sprememb pri obračunavanju stroškov prevoza, v januarski stavki javnega sektorja ni sodeloval, v skupna pogajanja sindikatov javnega sektorja pa se namerava vključiti, ko bo sklenjen stavkovni sporazum s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja in se bodo pogajanja nadaljevala na ravni pogajalskih skupin.

Ne spreglejte