Petek,
8. 1. 2021,
7.22

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,57

9

testiranje Koronavirus

Natisni članek

Petek, 8. 1. 2021, 7.22

3 leta, 6 mesecev

V Ljubljani je danes ponovno steklo testiranje s hitrimi testi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,57

9

V Ljubljani se je danes nadaljevalo množično testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi. Zaradi težav s paličicami za jemanje brisov so ga včeraj prekinili, danes zjutraj pa so na testirna mesta dobili nove dodatne palčke.

V Ljubljani so ustrezne palčke že prejeli

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so danes sporočili, da je včerajšnji nadzor agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pri dobavitelju hitrih antigenskih testov ugotovil ustrezno označenost dodatnih (novih) paličic pri brisih (paličice za nosno žrelni predel), ki jih imajo na zalogi. Kot so zapisali, so danes tako prejeli novo pošiljko dodatnih (novih) ustreznih paličic. Novo opremo so po poročanju Radia Slovenija prav tako dobili tudi v Zagorju ob Savi, V Medvodah pa testiranja danes ne bo zaradi premajhnega števila prejetih testov. 

Zdravstveni dom Ljubljana prebivalce Mestne občine Ljubljana obvešča, da z današnjim dnem (8. januarjem) nadaljujejo z izvajanjem množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), in sicer od 11:00 do 15:00 v Športni dvorani Kodeljevo (Gortanova 21, Ljubljana). Sprejem je možen do 13:30 ure. Testiranje s HAGT v Športni dvorani Kodeljevo bodo do nadaljnjega izvajali od ponedeljka do petka, od 11:00 do 15:00, s sprejemom do 13:30.

Zdravstveni dom Ljubljana je v četrtek začasno ustavil množično testiranje na novi koronavirus s hitrimi antigenskimi testi. Kot so povedali, so se za to odločili na podlagi začasne odločbe JAZMP. Inšpekcija je po pisanju STA ugotovila, da so paličice za odvzem brisa, ki jih uporabljajo, neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak.

JAZMP: Odpoklic paličic iz vseh zavodov, nadzor se nadaljuje

Paličice za izvedbo hitrih testov na okužbo s koronavirusom, ki nimajo predpisanih oznak in jih je za državo dobavilo podjetje Majbert Pharm, so odpoklicane iz vseh zdravstvenih ustanov, so sporočili iz Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Preverjanje neskladnosti še poteka, inšpektorji nadzor opravljajo tudi pri omenjeni družbi, piše STA.

Problematična naj bi bila paličica za jemanje brisa iz grla

Direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšak je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija pojasnil, da so z antigenskim testom prejeli dve paličici za jemanje brisov. Inšpektorji pa so na terenu videli dodatno pakirano tudi paličico za jemanje brisa iz grla, zato je ministrstvo z začasno odločbo ustavilo testiranje, češ da vodi postopek inšpekcijskega nadzora nad proizvajalcem.

Danes naj bi dobili nove palčke

Eden od lastnikov podjetja Majbert Pharm, ki je državi dobavilo pol milijona hitrih antigenskih testov, Klemen Nicoletti je v sinočnji oddaji Tarča zatrdil, da bodo danes zjutraj na testirna mesta po državi dostavili dodatne palčke za jemanje brisov, tako da se bo množično testiranje na okužbo lahko nadaljevalo, je poročala STA.

Robert Rolih
Novice Ponoreli bitcoin ruši rekorde: ali se ga še splača kupiti?

Nicoletti je včeraj za TV Slovenija pojasnil, da je bila ob testu sprva priložena paličica, ki je ustrezna za jemanje brisa tako iz nosu kot iz grla. Nato so na prošnjo ministrstva za zdravje, ki je bilo naročnik posla, dobavili še paličico, namenjeno le za jemanje brisa iz nosu, ki pa ni imela potrebnih oznak. Napovedal je, da bodo na testirna mesta dostavili nove palčke, za katere so po podjetnikovih besedah plačali 14 centov na kos. Neuporabljene palčke iz kompleta, ki jih ne bodo uporabljali, bodo poskušali prodati, je pisala STA.