Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2008,
8.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 8.34

8 let, 5 mesecev

V Washingtonu sprejem ob dnevu državnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je v sredo priredilo sprejem v čast dneva državnosti, kakor tudi dneva oboroženih sil in zaključka slovenskega predsedovanja EU.

Veleposlanik Samuel Žbogar se je ob tej priložnosti tudi uradno poslovil od okrog 500 udeležencev, saj se mu kmalu izteče mandat.

Žbogar: Slovenija je dosegla izkušnje, samozavest in ponos Med predstavniki diplomatskega zbora in administracije ter ameriških Slovencev sta se sprejema udeležila tudi demokratski kongresnik iz Minnesote James Oberstar ter republikanski senator iz Ohia George Voinovich. Oba člana ameriškega kongresa sta slovenskega rodu. Goste je zabaval jazz orkester iz New Yorka pod vodstvom slovenskega saksofonista Lenarta Krečiča.

Veleposlanik Žbogar je v slavnostnem nagovoru opisal pot Slovenije v zadnjih 17 letih, odkar je postala samostojna država, in poudaril, da je dosegla "izkušnje, samozavest in ponos". Veleposlanik je dejal, da je Slovenija danes del Evrope in del sveta pri čemer prevzema svoje odgovornosti, kot je bilo sedaj iztekajoče se predsedovanje EU.

"Veleposlaništvo ni več temačno, zdaj je veselo" Kongresnik Oberstar je bil navdušen nad obnovljenim poslopjem slovenskega veleposlaništva, ki ga je tokrat obiskal prvič. "Zdaj na koncu predsedovanja Slovenije EU in ob slovesu veleposlanika Žbogarja sem moral priti. Pa tudi predstavniški dom je bil ubogljiv in je danes hitreje končal z delom," se je pošalil Oberstar. "Veleposlaništvo je sedaj lepo, živahno, veselo. V časih, ko je bilo jugoslovansko, je bilo temačno, po sovjetsko depresivno in razlika je ogromna," je poudaril Oberstar.

"Slovenci so najbolj aktivni" Na vprašanje o ameriških predsedniških volitvah je Oberstar izrazil prepričanje, da bo demokratski kandidat Barack Obama prepričljivo zmagal v Minnesoti. "V mojem kongresnem okrožju bo zanesljivo dobil okrog 70 odstotkov glasov. Tam imamo veliko Slovencev, Hrvatov, Srbov, Italijanov, Fincev, Norvežanov, Švedov. Slovenci so najbolj aktivni. Vodja večine v kongresu Minnesote je Slovenec Tony Sertich. Gre za delovne ljudi, ki so prišli delat v rudnike, železarne, lesno industrijo."

"Zapustili so zatiranje v Avstroogrski, prišli so v deželo priložnosti in demokratska stranka pod Franklinom Delanom Rooseveltom je ustvarila priložnosti za organiziranje sindikatov, minimalno plačo, socialno varnost. Večina, okrog 80 odstotkov Slovencev v Minnesoti, je demokratov," je še dejal Oberstar.

Ne spreglejte