Četrtek,
10. 9. 2020,
10.19

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 okužba

Četrtek, 10. 9. 2020, 10.19

3 leta, 7 mesecev

Na tej osnovni šoli je že 20 okuženih s koronavirusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Corona 10.9.2020

V Osnovni šoli Braslovče so imeli do danes do 12. ure potrjenih 20 okužb z novim koronavisurom. Okuženih je 11 zaposlenih in devet učencev. Trenutno so v karanteni trije oddelki Osnovne šole Braslovče, podružnična osnovna šola Trnava in vrtec Trnava pa ostajata zaprta, je sporočil braslovški župan Tomaž Žohar.

Tomaž Žohar je pri tem sicer opozoril, da se podatki, s katerimi razpolagajo, razlikujejo od podatkov, ki jih objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), saj vodijo evidenco okuženih oseb v tamkajšnji osnovni šoli, medtem ko jo NIJZ vodi glede na stalno prebivališče.

NIJZ je v torek zaradi okužbe z novim koronavirusom v karanteno poslal dva razreda osnovne šole. Zaradi okužbe so v karanteni tudi igralke Odbojkarskega kluba Braslovče.

Braslovška občina sicer izvaja ukrepe in zbira informacije za čim bolj učinkovito zajezitev širjenja virusa. Prebivalce so pozvali, naj se dosledno držijo navodil, če jim je bila odrejena karantena, ter naj ne prikrivajo podatkov o tesnih stikih.

V sredo v Sloveniji potrdili 77 novih okužb

V sredo so sicer v Sloveniji potrdili 77 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 2.489 testov, je vlada objavila na Twitterju. V sredo smo tako imeli eno okužbo manj kot v torek, ko so jih odkrili največ do zdaj, in sicer 78. Aktivno okuženih je 633 ljudi, v bolnišnicah se jih zdravi 26, od tega pet na intenzivni negi, dva za dihanje potrebujeta respirator, kažejo podatki covid-19 sledilnika.

Nove okužbe so v sredo potrdili v 37 občinah, od tega 18 v Ljubljani, prvi primer so zabeležili v občini Gorenja vas - Poljane.

Popravljeni podatki za nazaj

Včeraj smo poročali, da je bilo v torek 79 novih okužb, a so na ministrstvu za zdravje popravili podatek o potrjenih okuženih v torek, saj je bil en torkov test lažno pozitiven. V vsakem primeru gre za največ okuženih v enem dnevu do zdaj. Popravili so tudi podatek o potrjenih okuženih za ponedeljek, pripisali so namreč še en primer, ki je bil sicer potrjen na Hrvaškem, a se je prebivalec Slovenije odločil, da bo karanteno in zdravljenje preživel v Sloveniji, piše STA.

Osem novih okužb v domovih za starejše

V sredo so okužbe potrdili pri treh oskrbovancih in petih zaposlenih v domovih za starejše. V torek so skupaj potrdili 18 okužb v domovih za starejše, od tega 11 pri oskrbovancih in sedem pri zaposlenih.

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru pa po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek in posledičnih testiranjih narašča število okuženih. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je za zdaj potrjeno okuženih z novim koronavirusom deset stanovalcev in sedem zaposlenih. Zaradi tega so v tej enoti vzpostavili rdečo cono.

Vdor virusa v domove za starejše občane

Včeraj je Kacin dejal, da distribucija primerov "žal ponovno kaže na vdor virusa v domove za starejše občane". Struktura okuženih se spreminja, delež starejših pozitivnih oseb pa se spet povečuje. Naš zdravstveni sistem se mora temu prilagoditi in primerno organizirati, je še dejal in dodal, da zdravstveni sistem ne sme biti talec bolezni covid-19 in ne sme zastati na primarni in sekundarni ravni.

Največ novih okužb so sicer včeraj potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer 17, eno manj, 16, pa so potrdili v starostni skupini od 25 do 34 let, pri starejših od 65 let je bilo skupaj osem okužb.

 

 

Preberite še:

Testiranje za covid-19
Novice V torek potrdili rekordnih 79 novih okužb #video
Jelko Kacin
Novice Bo Slovenija skrajšala čas karantene na 10 dni?