Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
8.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 8.20

8 let

V Spuhlji se začenja 13. tabor slovenskih otrok po svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa se v Spuhlji pri Ptuju začenja tradicionalni 13. tabor slovenskih otrok po svetu.

Tabor je namenjen druženju mladih slovenskih rojakov iz zamejstva in po svetu med 12. in 17. letom, ki v medsebojnem druženju odkrivajo in spoznavajo kulturno in naravno dediščino domovine njihovih prednikov.

Pričakujejo 50 otrok

Predstavnik organizatorjev iz slovenske konference SSK Luka Klopčič je povedal, da letos na taboru pričakujejo 50 otrok, med katerimi prihajata dve večji skupini slovenskih društev iz Srbije ter Bosne in Hercegovine, posamezni otroci pa prihajajo še iz Nemčije, Avstrije, Švedske, Velike Britanije, Italije in celo Singapurja.

Po Klopčičevih besedah število otrok na omenjenih taborih precej niha, lani jih je bilo tako na Debelem rtiču 37, letos pa se precej pozna upad otrok iz zahodnoevropskih držav, zlasti Italije, na kar bi po njegovem mnenju lahko vplivala tudi svetovna gospodarska kriza. Kot je dejal, se nekateri otroci vračajo večkrat, večina pa je vsako leto novih, za katere je značilno, da se za udeležbo večkrat odločajo na tistih lokacijah v Sloveniji, kjer v bližini živijo tudi njihovo sorodniki.

Pogovorni jezik je slovenski

Sicer pa so po besedah organizatorjev glavni nameni takšnih taborov spoznavanje zgodovine in utrip sedanjosti, učenje slovenskih ljudskih plesov in pesmi, spoznavanje običajev in jezikovnih posebnosti narečnega jezika, priprava kulturnih večerov, športne aktivnosti ter vesela šola slovenskega jezika. Pogovorni jezik je slovenski, organizatorji pa udeležence spodbujajo, da ga kar največ uporabljajo.

"Vesela šola slovenskega jezika je postala že neke vrste stalnica na naših taborjenjih in je najpomembnejši del programa. Otroke poskušamo seznaniti z barvitostjo slovenskih narečij in vzpodbuditi k aktivnejši rabi slovenskega knjižnega jezika. Udeleženci v okviru delavnic sodelujejo pri pripravi krajših pogovorov na izbrano temo, ki je blizu mladim, izvedejo krajši dramski odlomek, spoznajo slovensko glasbeno ustvarjalnost. Vsako leto si izberemo literarnega slovenskega ustvarjalca in se dodobra seznanimo z njegovim življenjem in delom," je še pojasnil Klopčič.

Ideja po prirejanju takega tabora se je porodila pri slovenskih rojakih, ki živijo izven državnih meja Slovenije, v želji, da bi njihovi otroci imeli priložnost spoznati tako naravno kot kulturno dediščino domovine njihovih staršev ali starih staršev. Slovenska konferenca SSK tabor pripravlja že od leta 1996, vselej pa poteka v različnih slovenskih krajih, kot so Lepena, Vače, Šentjur pri Celju, Kobarid, Jezersko, Podzemlje v Beli krajini in Debeli rtič.

Ne spreglejte