Nedelja,
9. 5. 2021,
10.34

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,81

18

Natisni članek

test okužba Slovenija Koronavirus

Nedelja, 9. 5. 2021, 10.34

2 leti, 11 mesecev

V soboto smo potrdili toliko okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,81

18

Koronavirus Avstrija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V soboto smo v Sloveniji ob 2.406 PCR-testih potrdili 289 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 12 odstotkov in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 14,6 odstotka. Zaradi koronavirusne bolezni je včeraj umrlo sedem oseb. 

Po podatkih vlade, ki jih je objavila na Twitterju, se je sedemdnevno povprečje znižalo, in zdaj znaša 614.

V bolnišnicah je zasedenih 489 covidnih postelj, kar je šest manj kot dan pred tem. 128 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo. Iz bolnišnic so odpustili 28 ljudi.

Zaradi koronavirusne bolezni je v soboto umrlo sedem oseb. 

Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobiva od NIJZ, so včeraj ob 2.406 PCR-testih opravili še 8.215 hitrih antigenskih testov. V državi je trenutno aktivnih 9.118 primerov okužbe.

V petek smo v Sloveniji ob 4.327 PCR-testih potrdili 632 primerov okužbe z novim koronavirusom. Zaradi covidne bolezni je včeraj umrla ena oseba.

S ponedeljkom začetek cepljenja vseh odraslih, a strategija ostaja enaka

Cepljenje proti novemu koronavirusu se bo jutri začelo tudi za odrasle, mlajše od 50 let. Še vedno pa bodo glede na veljavno strategijo prednostno cepili starejše in ranljive skupine. Strategija cepljenja po pojasnilih vodje svetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović namreč ostaja nespremenjena.

Vsi, starejši od 50 let, morajo zahtevati cepivo od cepilnih centrov in svojih zdravnikov, je pozvala v izjavi za medije v četrtek. Mlajši bodo po njenih besedah prišli na vrsti, če na določen dan ne bo bolnikov iz ranljivih skupin. Če se bo zgodilo, da bo tisti, ki je na vrsti naslednji, star 40 let, bo lahko cepljen, je ponazorila Beovićeva. 

Kot je ocenila, bi precepljenost prebivalstva lahko, glede na obljubljene dobave cepiv, dosegli v dveh mesecih, če prištejemo še prebolevnike, ki še ne bodo cepljeni.

Gospodarsko razstavišče, cepljenje
Novice Preverili smo, zakaj ljudje zvečer stojijo v vrsti: vas lahko res cepijo, če cepivo ostane?

Janša: Čas je za normalno poletje

Predsednik vlade Janez Janša je v četrtek na Twitterju sicer zapisal, da bodo do poletja zagotovili dovolj cepiva za vse. Pozval je, da naj bomo odgovorni do sebe in drugih. Cepimo se in zdržimo še nekaj tednov, je spodbudil in spomnil: "Čas je za normalno poletje."

K cepljenju je pozval tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki so ga v petek cepili z AstraZeneco. "Verjamem, da je cepivo najboljše orožje zoper epidemijo," je dejal po cepljenju. Na obisku pri Zvezi društev upokojencev Slovenije istega dne pa je starejše posebej pozval, naj ne zavračajo cepljenja.

Janez Poklukar cepljenje
Novice Poglejte, kako se je cepil Janez Poklukar #video #foto

Slovenija ima po sredinih navedbah nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelka Kacina maja zagotovljenih najmanj 450 tisoč odmerkov štirih vrst cepiv proti novemu koronavirusu, kar bo pospešilo cepljenje. Ob tem je napovedal še dodatne količine cepiv.

Prebivalci se lahko na cepljenje od četrtka prijavijo prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, pa se ni treba znova naročati prek nove aplikacije. Na portalu zVEM so do petka popoldne zabeležili več kot 30.900 prijav.

Janez Poklukar
Novice Zdravstveni minister predstavil novo aplikacijo, več oseb cepljenih trikrat #video

V zdravstvenih domovih potekajo intenzivne priprave

V zdravstvenih domovih so zagotovili, da se pripravljajo na cepljenje splošne odrasle populacije, hkrati pa tudi na prehod na nacionalno aplikacijo za prijavo na cepljenje. Nekateri tehnične napotke še čakajo, drugi bodo še prej cepili vse s svojih hišnih seznamov.

Mariborski zdravstveni dom v naslednjih dneh ne pričakuje znatnega povečanja ljudi. Cepiva so v četrtek naročili v skladu z veljavno strategijo, in če bodo prejeli celotno količino, bi prihodnji teden lahko cepili vse tiste, ki so se prijavili pri njih. Gre za približno osem tisoč ljudi. Glede na to predvidevajo, da jim njihovih podatkov sploh ne bo treba izvažati v državno aplikacijo.

V Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer pozdravljajo uvedbo enotne nacionalne aplikacije za naročanje in vabljenje na cepljenje, pa bodo na nov sistem prešli, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno. Imajo namreč že vzpostavljen centraliziran sistem vabljenja in naročanja z veliko bazo podatkov. Zato je po njihovem mnenju nujen dogovor z ministrstvom za zdravje, kako integrirano povezati oba sistema. V naslednjem tednu se v smislu organizacije cepljenja pri njih ne bo še nič spremenilo.

Delež precepljenih prebivalcev skoraj 12-odstoten

Poleg kroničnih bolnikov in zaposlenih v kritični infrastrukturi je do zdaj po državi potekalo cepljenje starostne skupine od 50 do 59 let. V skupini, starih od 50 do 54 let, je bila z enim odmerkom že cepljena več kot petina ljudi, v skupini, starih od 55 do 59 let, pa malenkost manj kot tretjina, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, objavljenih ob koncu tedna.

V starostni skupini od 60 do 64 let je cepljenih z enim odmerkom približno 43 odstotkov ljudi, v starostni skupini od 65 do 69 let pa že več kot polovica. V naslednji skupini, ki zajema stare od 70 do 74 let, je cepljenih z enim odmerkom dve tretjini ljudi, kar je največ od vseh starostnih skupin.

Največji delež cepljenih z dvema odmerkoma pa je v starostni skupini od 80 do 84 let, in znaša 59 odstotkov. Samo z enim odmerkom je v tej skupini cepljenih 64 odstotkov ljudi.

Inštitut navaja, da je bilo z enim odmerkom sicer v državi že cepljenih 467.698 oseb, z dvema pa 246.428. Delež precepljenih znaša 11,7 odstotka, medtem ko je cilj doseči 60-odstotno precepljenost.

Proizvodnja cepiva v Sloveniji že do konca leta?

Po besedah premiera Janeza Janše Slovenija že sodeluje pri proizvodnji cepiva. Eno od slovenskih podjetij namreč sodeluje pri čiščenju cepiva. Eden od velikih slovenskih farmacevtov pa tudi vzpostavlja kapacitete znotraj verige, ki ji pripada, proizvodnja pa naj bi stekla že konec leta, je pojasnil.

Janez Janša
Novice Janša napovedal proizvodnjo cepiva tudi v Sloveniji