Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 13.13

8 let

V Šentvidu odprli prvo katoliško osnovno šolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je ob odprtju prve katoliške zasebne osnovne šole dejal, da bo šola, ki danes odpira svoja vrata, izročena v božje roke.

Direktor Zavoda sv. Stanislava Roman Globokar pa je dodal, da je želja po katoliški osnovni šoli med starši zorela že vrsto let, zato je danes "praznični dan". Kot je uvodoma povedal Globokar, je pred dvema letoma na pobudo škofa Antona Jamnika začela delovati skupina za pripravo programa katoliške osnovne šole. Jamniku in drugim sodelujočim v projektu se je ob tej priložnosti tudi zahvalil. "Skozi mnoga soočenja mnenj in idej je v vedno bolj jasnih obrisih nastajala podoba bodoče vzgojnoiizobraževalne ustanove," je povedal direktor zavoda.

Staršem se je zahvalil za zaupanje Globokar se je zahvalil staršem za zaupanje, da so v to šolo vpisali otroke, nadškofu Alojzu Uranu za podporo pri projektu, ministru za šolstvo in šport Milanu Zveru in državni sekretarki Magdaleni Šverc pa za "korektno sodelovanje".

"Šola prinaša v slovenski šolski prostor novo obogatitev" Kot je dejal, verjame, da odprtje katoliške zasebne šole prinaša v slovenski šolski prostor novo obogatitev. "Staršem je omogočeno, da izberejo osnovno šolo, ki je v sozvočju z njihovih prepričanjem," je pojasnil. Poudaril je, da se bodo potrudili, da bodo res "šola tisočerih talentov, kar je geslo naše šole", da bodo spodbujali in omogočali vsestranski razvoj in rast otrok.

"Danes je v Sloveniji praznik" Državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Magdalena Šverc je na zgodbi o premaganem zmaju ponazorila končno izpolnjena prizadevanja ustanoviteljev šole. Kot je prepričana, so njihov trud, napor in njihova drugačnost obogatitev "za vsakega izmed nas". Poudarila je, da je danes v Sloveniji praznik, in v imenu ministrstva čestitala ustanoviteljem šole.

Navzoče učence pa je nagovorila ravnateljica nove šole Marina Rugelj. Kot je dejala, bo vsako novo znanje, ki ga bodo otroci dobili, korak više na njihovi poti. "Na tej poti boste morali biti vztrajni, potrpežljivi, vaši starši, učiteljice in učitelji pa vas bomo spodbujali in vam pomagali, da bo vaš korak lahkotnejši," je dejala.

"Učiteljski zbor čuti veliko odgovornost" Učiteljski zbor po njenih besedah čuti veliko odgovornost. Starši imajo po njenih besedah velika pričakovanja, saj so jim zaupali najdragocenejše, kar imajo - svoje otroke. Rugljeva je zatrdila, da se zavedajo, da morajo njihovo zaupanje upravičiti, dati otrokom veliko kakovostnega znanja in jim pomagati "prepoznati, kaj je dobro, in naučiti videti tisto, kar je lepo".

Kot je dejala, bodo otroci svet razumeli, če se bodo pridno učili, radi ga bodo imeli, če bodo učitelji in vzgojitelji znali v njih prebuditi občutek za lepoto. "Imeti rad ta svet pa pomeni imeti rad tudi svoje življenje in življenje slehernega živega bitja," meni ravnateljica.

Ljubljanski nadškof in metropolit Uran pa je med drugim dejal, da bo šola, ki danes odpira svoja vrata, "izročena v božje roke". V nagovoru otrokom je poudaril, da imajo zaklad v sebi, da je v njih velika sposobnost, da dosežejo "nekaj izrednega".

Ne spreglejte