Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
19.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SD SMC koalicija opozicija vlada Dejan Židan Miro Cerar

Petek, 18. 7. 2014, 19.23

8 let

V SD se ne bojijo biti v opoziciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V SD so razpravljali o položaju po volitvah. Poudarjajo, da je sestava koalicije naloga zmagovalcev. Če bodo SD povabili k pogovorom, se bo odzvala, a tokrat ni pripravljena na kompromise.

Stranka SD po besedah predsedujočega SD Dejana Židana lahko preživi tako v opoziciji kot v koaliciji. "V prihodnjem štiriletnem obdobju bomo pokazali, da se zavedamo, da izviramo iz slovenskega delavstva, da ščitimo upokojence, mladino in brezposelne. To bomo pokazali s svojim delom v opoziciji ali v koaliciji," je Židan dejal v izjavi novinarjem med sejo kolegija predsednika SD.

Od svojih stališč ne bodo odstopali SD ima po njegovih besedah dobre poslanke in poslance, niso pa zmagovalci volitev. Če bodo povabljeni na informativne razgovore za sestavo koalicije, se jih bodo udeležili, vendar Židan poudarja, da so njihova stališča jasna in od njih ne bodo odstopali. "V Sloveniji je prišel čas, ko je na prvem mestu človek in mora del gospodarske rasti tudi v izboljšanje položaja državljanov," je poudaril.

Stališč SMC ne poznajo Na vprašanje, zakaj jim v koaliciji s svojimi zahtevami ne bi uspelo, je odgovoril, da še ne poznajo programskih izhodišč stranke SMC, ki je zmagala na volitvah. "Poznamo splošna načela, a ne poznamo stališč do socialne države, socialne kapice, minimalne plače, zaščite javnega sektorja ... Ko nam bodo to predstavili, se bomo lažje opredeljevali," je dejal. Po njegovih besedah ne bežijo pred svojo odgovornostjo, a stranka tokrat ni pripravljena na takšne kompromise, ki bi bili v škodo ljudi.

Cerar ne izključuje nobene stranke razen SDS Po doslej znanih podatkih bo SD zasedla šest poslanskih mest. Najverjetnejši mandatar Miro Cerar je napovedal, da želi čvrsto koalicijo, pri pogovorih pa ne izključuje nobene stranke razen SDS.

Začasni vodja poslancev bo Matjaž Han Na sedežu SD so se sestali novoizvoljeni poslanci, za začasnega vodjo so izvolili Matjaža Hana. Židan pa je tudi po rezultatu stranke na volitvah od članov kolegija predsednika stranke prejel soglasno podporo za vodenje stranke do kongresa, ki bo po njegovih besedah po lokalnih volitvah. Glede svoje kandidature za predsednika stranke na kongresu pa se še ni odločil.

Ne spreglejte