SiolNET. Novice Slovenija
4,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Divja zver ob stanovanjski hiši pokončala divjad #video

4,10

termometer

Na Rakeku naj bi ena ali več divjih zveri napadlo jelena in ga pokončalo. Domačini predvidevajo, da je šlo za volkove, skrbi pa jih predvsem dejstvo, da se je napad zgodil povsem v bližini ene od stanovanjskih hiš. Ker se zdi, da je takšnih dogodkov vse več, prebivalci Notranjske in drugih ogroženih območij pristojne opozarjajo: ni ogroženo zgolj kmetovanje, ampak tudi človeška življenja.

Po večkilometrskem begu pred volkovi se je jelen zatekel v naselje. Ob hiši družine Grintal so ga volkovi začeli trgati, pokončali so ga le nekaj metrov stran. Divjad je poškodovala tudi lastničin avtomobil. O nočnem boju v prehranski verigi narave na pragu stanovanjske hiše pričajo madeži krvi, poroča Planet TV v oddaji Danes.

Jelena je našel sosed Jože Rajk. "Ko sem izstopil, sem zagledal velik rdeč madež krvi in ko sem pogledal, kam vodijo sledi, sem v dolini videl jelena, ležal je na tleh, manjkal je njegov zadnji del," je povedal Rajk.

Miha Mlakar medvedji fotosafari Novice Največji odvzem medvedov do zdaj: zakaj jih mora umreti 200

Družina ni slišala ničesar

Lovec Miloš Rajčevič, predsednik Lovskega društva Rakek, je dejal, da so volkovi verjetno jedli v naglici, mogoče pa je, da jih je pregnala Rajkova žena, ki je v temi videla silhuete, ki so se oddaljevale od hiš.

Čeprav jim je jelen razbil avto, pa družina Grintal Zorman ni slišala ničesar. "Ponoči nismo slišali ničesar, to se je zgodilo okrog pol šeste ure zjutraj, ko smo še vsi spali. Okoli osme nas je zbudil sosed," je dejal Tilen Zorman.

Po večkilometrskem begu pred volkovi se je jelen zatekel v naselje. Ob hiši družine Grintal so ga volkovi začeli trgati, pokončali so ga le nekaj metrov stran. Foto: Jan Kržič Po večkilometrskem begu pred volkovi se je jelen zatekel v naselje. Ob hiši družine Grintal so ga volkovi začeli trgati, pokončali so ga le nekaj metrov stran. Foto: Jan Kržič

Rjavi medved Novice Okoljevarstveniki s tožbo proti odstrelu medvedov

Preganjana divjad v naselju ni redkost

Preganjana divjad v naselju ni redkost, so dejali v lovski družini Rakek. "Človek je za divjad po eni strani sovražnik, a se še vedno lahko umakne k njemu, saj je tu manj ogrožena kot od volka," je dejal Rajčevič.

Ogrožene se počutijo tudi prebivalci Dovc, nekateri so že sprejeli ukrepe. Število zveri se namreč v slovenskih gozdovih povečuje, s tem pa so tudi srečanja s človekom pogostejša.

December na Viasat Nature Trendi Iz oči v oči z orjaškimi živalmi #foto

Večja težava kot volkovi so šakali

Lovci vse bolj opozarjajo, da so večja težava kot volkovi šakali. Število volkov se v Sloveniji giblje okoli 75. Šakalov, ki so nekakšna mešanica volka in lisice, pa je 400. V Sloveniji jih je iz leta v leto več, njihov odstrel pa še ni predviden.

Volkovi, šakali in medvedi so se namnožili predvsem na območju Kočevja in Notranjske. Vse bolj prehajajo tudi na severozahodni del Slovenije. V zadnjih 60 letih sicer ni bilo napadov volka ali šakala na človeka. Zveri se tudi mešajo s podivjanimi psi, pri šakalih se lahko pojavi steklina.

Drugače je pri medvedih, v Sloveniji beležimo okoli dva napada na človeka na leto.

rjavi medved Novice Zbornica svari: medvedov bo 1.200, kdo bo odgovarjal? #video medved Novice Sodišče zadržalo odvzem: 200 medvedov (za zdaj) ne bo umrlo medved Novice V Pirenejih potrebujejo več medvedov za vzdrževanje populacije lev Novice Lev pobegnil iz ograde v živalskem vrtu in pokončal zaposleno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin