Sobota,
5. 10. 2024,
17.28

Osveženo pred

3 ure, 21 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

splav Pohod za življenje

Sobota, 5. 10. 2024, 17.28

3 ure, 21 minut

V Ljubljani shoda zagovornikov in nasprotnikov splava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Shod za življenje | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Zavod mreža za življenje in enakopravnost je na Prešernovem trgu v Ljubljani organiziral Pohod za življenje, s katerim so želeli "dati glas nerojenim otrokom in prihodnosti naših družin, našega naroda". Društvo Iskra pa je organiziralo protishod Za avtonomijo naših teles, s katerim so poudarili, da ima vsaka ženska pravico do svobodne izbire.

Pobudniki Pohoda za življenje so poudarjali, da si prizadevajo za življenje in želijo opozoriti na "pomembnost skrbi za nerojene otroke". Hkrati želijo s shodom osveščati o nevarnostih splava. Shod v Ljubljani je bil letos že tretji, prvi je potekal v Kopru, drugi pa v Mariboru.

Protishod

Društvo Iskra je medtem na Miklošičevem trgu organiziralo protishod Za avtonomijo naših teles. "O svojih telesih in svojih odločitvah odločamo le me same. Ne bomo dovolile, da kdorkoli posega v naše pravice ali sodi naše odločitve. Naša telesa niso predmet tujih mnenj in predsodkov. Vsaka ženska ima pravico do varnega, dostopnega in zakonitega splava," so sporočili iz Iskre.

Na protishodu so se zavzeli za pravico do splava in za druge reproduktivne pravice, kot sta dostopnost kontracepcije in kakovostnih ginekoloških storitev v okviru javnega zdravstva. Ob tem so opozorili, da je brez ginekologinj že več kot 230 tisoč žensk.

Melania Trump v Mar-a-Lagu
Novice Ali Melania rešuje Donalda Trumpa?
My Voice, My Choice, za varen in dostopen splav
Novice Bližajo se milijonu podpisov za varen in dostopen splav v Evropi #foto