Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2012,
12.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 12.52

8 let

V Ljubljani dražja vožnja z mestnim prometom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Ljubljani so od danes dražje nekatere vozovnice javnega mestnega prometa, razliko bodo najbolj občutili kupci vozovnic za posamezno vožnjo.

Te po novem stanejo 1,2 evra (prej 80 centov). S torkom se v Ljubljani uvaja nova avtobusna linija med Stanežičami in Pirničami, na območjih Mirja, Prul in Bežigrada pa bodo začeli delovati novi parkomati. Mesečne vozovnice bodo stale sedaj 37 evrov Poleg vrednostne vozovnice, ki razen ob nakupu z mobilnim telefonom vključuje tudi prestopanje v času 90 minut, se je z današnjim dnem podražila tudi terminska splošna vozovnica. Kupci splošnih mesečnih vozovnic bodo morali tako po novem namesto 34 odšteti 37 evrov. Šolska in upokojenska vozovnica - ista cena Cene ostalih vozovnic ostajajo nespremenjene. Šolska mesečna vozovnica stane 17 evrov, upokojenska 20 evrov, za brezposelne 17 evrov, prenosna mesečna vozovnica 42,5 evra, letna prenosna vozovnica pa 420 evrov. Z novimi cenami, ki jih je ljubljanski mestni svet potrdil konec novembra, želijo v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) zaustaviti trend padanja deleža terminskih vozovnic, saj vrednostne vozovnice s 77-odstotnim deležem prevladujejo. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, bo opremljanje postajališč in avtobusov z novimi ceniki potekalo med ponedeljkom in petkom. Nova linija proti Medvodam Nova linija mestnega potniškega prometa, ki je označena s številko 15, bo potekala od Stanežič preko Vižmarij in Tacna do Zgornjih Pirnič. Kot pojasnjujejo na LPP, bo linija poskusno obratovala eno leto, ob velikem številu potnikov pa jo bodo podaljšali do centra Medvod. Avtobusi bodo vozili vsak delavnik od nekaj čez 6. uro do nekaj čez 21. uro v 60- ali 70-minutnih intervalih. Z uvedbo linije 15 bo delno spremenjena trasa linije 8, ki bo po Tacenski cesti odslej vozila v obe smeri.

Novi postajališči v Šiški S torkom pa bodo tudi podaljšali traso linij 3 in 3B v Šiški, kar je omogočila prenova Litostrojske ceste. V tem delu bosta dve novi postajališči, ki bosta tako potnikom iz območja ob Litostrojski cesti omogočali povezavo z osrednjo Šiško. Uporaba mestnega prometa bo tako bolj prijazna okoliškim prebivalcem, dijakom tamkajšnjih srednjih šol in zaposlenim v poslovno-gospodarski coni Litostroj.

Novi parkomati Na območjih Mirja, Prul in Bežigrada pa bodo v torek začeli delovati parkomati. Tamkajšnji stanovalci bodo lahko na teh območjih parkirali s parkirnimi dovolilnicami ob plačilu letne parkirne takse v višini 100 evrov in upravne takse za vlogo, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana.

Le ena dovolilnica na stanovanjsko enoto Dovolilnico - vsaki stanovanjski enoti pripada le ena - lahko dobijo na Mačkovi 1 ali na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet na Trgu mladinskih delovnih brigad 7. Upravičenci morajo za pridobitev dovolilnice izkazati stalno bivališče na območju, lastništvo stanovanja ali dolgoročni najem ter lastništvo vozila.

Ne spreglejte