Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
12.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2013, 12.57

8 let, 5 mesecev

V Kranju bodo okrepili varovanje na območjih kjer se zbirajo narkomani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Sosvet za varnost v Mestni občini Kranj je obravnaval vse bolj perečo problematiko uživanja drog na območju zdravstvenega doma in različnih šol.

Predstavniki policije, občine, občinskega redarstva in zdravstvenega doma so ob tem sklenili, da bodo svoje aktivnosti za povečanje varnosti na teh območjih še okrepili. Težave imajo tudi v zdravstvenem domu V Zdravstvenem domu Kranj, kjer deluje tudi ambulanta za zdravljenje odvisnosti, se s problemom uživalcev drog, ki za drogiranje uporabljajo njihove toaletne prostore, soočajo že več let. Pred petimi leti se je tudi ena izmed čistilk zbodla z odvrženo iglo. Zato so v stranišča namestili posebne kontejnerje za odlaganje igel, še vedno pa se včasih zgodi, da se kakšna igla znajde tudi izven kontejnerjev, je pojasnila direktorica doma Lili Gantar Žura. Zdravstveni dom poskuša narkomane odvrniti tudi z začasnimi ukrepi, kot sta občasen nadzor s pomočjo varnostnika in zaklepanje prostorov. Vendar, kot je prepričana direktorica, bi morala takšna javna ustanova, kot je zdravstveni dom, imeti vsaj eno javno dostopno stranišče, ki ne bi bilo zaklenjeno. Policija in občinsko redarstvo bosta okrepila varovanje Po tem, ko so o problematiki uživalcev drog v kranjskem zdravstvenem domu poročali mediji, je bolj pozorna na problematiko postala tudi Mestna občina Kranj. Tako se je na njeno pobudo sestal sosvet za varnost, ki je preučil možnosti bolj učinkovitih in trajnejših rešitev. Sprejel je več ukrepov, s katerimi, kot pravi predsednik sosveta za varnost in kranjski podžupan Dare Jarc, računajo, da bodo odpravili težave.

Sklenili so, da bosta policija in občinsko redarstvo okrepila varovanje v prostorih zdravstvenega doma, kjer se srečujejo odvisniki. Poleg tega bo v naslednjem tednu skupina zaposlenih v zdravstvenem domu, na občini in na policija preverila prostore metadonskega centra in poiskala možnosti za ustreznejšo lokacijo centra. Takoj se bo sestala tudi lokalna akcijska skupina ter preverila medsebojne relacije s službami, ki delujejo preventivno in represivno na področju prepovedanih drog.

Čez mesec dni se bo nato znova sestal sosvet za varnost in preveril, kaj so v tem času dosegli za izboljšanje stanja. "Mislim, da gre sodelovanje v pravo smer in da bomo skušali vsak na svojem področju prispevati k rešitvi problema," je poudarila Gantar Žurova.

Podobno stanje tudi na posameznih osnovnih in srednjih šolah Podobna situacija pa je tudi v nekaterih drugih javno dostopnih objektih v občini, predvsem na posameznih osnovnih in srednjih šolah, kjer naj bi vsi akterji prav tako okrepili svoje delovanje. "Povečali bomo aktivnosti tako na področju preventive kot represije in povečali prisotnost na krajih, kjer vemo, da se zadržujejo uživalci in preprodajalci drog," je zagotovil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Boštjan Lindav in dodal, da so problematična območja še vedno tudi Prešernov gaj in nekatere zapuščene stavbe v Kranju.

Kranjska policija je sicer svoje aktivnosti v zvezi s to problematiko okrepila tudi že lani, ko je obravnavala 147 kaznivih dejanj in 97 prekrškov s tega področja. "Problem prepovedanih drog mora družba reševati celovito ne parcialno, pri čemer je potrebna sinergija različnih družbenih organov," je opozoril Lindav in dodal, da je to problematiko najlažje reševati z učinkovito preventivo in osveščanjem mladih, zato tudi policija pripravlja različna predavanja za dijake in učiteljske zbore ter sodeluje z nevladnimi organizacijami.

Ne spreglejte