Petek,
27. 9. 2024,
6.38

Osveženo pred

1 ura, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Natisni članek

Državni zbor ministrstvo za digitalno preobrazbo Robert Golob odstop Emilija Stojmenova Duh

Petek, 27. 9. 2024, 6.38

1 ura, 8 minut

V DZ zaključili zgodbo o odstopu Stojmenove Duh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,44
DigitALL: za več žensk v IKT, Emilija Stojmenova Duh, Ondrej Čejka, Czechitas | Na dnevnem redu današnje seje je sicer še vedno razprava ob interpelaciji zoper Stojmenovo Duh, ki jo je že drugič vložila SDS. Ker je Golob v DZ že posredoval odstopno izjavo, se bodo poslanci z njo predvidoma seznanili že ob začetku seje, s čimer bo točka dnevnega reda o interpelaciji postala brezpredmetna. | Foto Bojan Puhek

Na dnevnem redu današnje seje je sicer še vedno razprava ob interpelaciji zoper Stojmenovo Duh, ki jo je že drugič vložila SDS. Ker je Golob v DZ že posredoval odstopno izjavo, se bodo poslanci z njo predvidoma seznanili že ob začetku seje, s čimer bo točka dnevnega reda o interpelaciji postala brezpredmetna.

Foto: Bojan Puhek

V DZ so se danes seznanili z odstopom ministrice Emilije Stojmenove Duh. O napovedani interpelaciji nato niso razpravljali, saj je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič razpravo označila kot brezpredmetno, z delom pa bodo poslanci nadaljevali prihodnji teden. 

Kot je v četrtek v izjavi za medije dejala Stojmenova Duh, s čisto vestjo in dvignjeno glavo sprejema objektivno odgovornost. Predsedniku vlade Robertu Golobu je ponudila svoj odstop. Premier je kmalu za tem prek družbenega omrežja X sporočil, da je odstop sprejel in je zvečer odstopno izjavo že posredoval v DZ.

Na dnevnem redu današnje seje je bila sicer še vedno razprava ob interpelaciji zoper Stojmenovo Duh, ki jo je že drugič vložila SDS. Ker je Golob v DZ že posredoval odstopno izjavo, se bodo poslanci z njo predvidoma seznanili že ob začetku seje, s čimer bo točka dnevnega reda o interpelaciji postala brezpredmetna, so pojasnili v Golobovem kabinetu.

Ministrici bo funkcija s tem prenehala. Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Odzivi poslanskih skupin

Stojmenova Duh je svojo odločitev v četrtek sporočila po srečanju s poslanci največje vladne stranke Svoboda. "Po pogovoru, ki smo ga opravili v poslanski skupini, se je ministrica odločila, kot se je. Sprejela je odgovorno odločitev, zadovoljni smo, da se je tako odločila in končala to agonijo, ki je verjetno še najtežje breme predstavljalo zanjo," je po zaključku današnje seje DZ ocenila namestnica vodje poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič. Ob tem se je ministrici zahvalila za opravljeno delo. "Veliko je bilo postorjenega, čeprav morda na začetku z nekaj začetniškimi napakami," je dejala in Stojmenovi Duh zaželela srečo na njeni nadaljnji poti.

Sedaj že nekdanja ministrica, ki pa še opravlja tekoče posle, je sicer v četrtek prst uperila tudi v koalicijske partnerje in dejala, da se je v ministrsko zgodbo podala, ker je bila prepričana, da je politika lahko drugačna, da so spremembe možne in da so odnosi med partnerji lahko iskreni, a temu ni bilo tako. Avšič Bogovič je danes zatrdila, da imajo sami iskrene odnose, koalicija pa da deluje stabilno in čvrsto, kljub temu da se kdaj ne razumejo, pa tudi usklajeno. "Kako je na vladni strani, pa ne bom komentirala, ker ne poznam razmer," je še dodala.

V SD, kjer so v preteklih dneh javno ocenjevali, da je nastopil čas za ministričino slovo, ob ponujenem odstopu pa v četrtek molčali, so danes potezo Stojmenove Duh pozdravili. Namestnica vodje strankinih poslancev Meira Hot je ocenila, da je Stojmenova Duh s tem izkazala veliko mero odgovornosti in spoštovanja do koalicije ter ji tako tudi omogočila nadaljnje delo.

Glede odnosov v koaliciji pa je ocenila, da so ti dobri, a da slednje hkrati pomeni, da koalicijski partner lahko pove konstruktivno kritiko in opozarja na težave pri delovanju posamičnih ministrstev. Mnenja pristojnih institucij je po njenih besedah treba spoštovati, zato so si v zgodbi Stojmenove Duh, ki je sicer na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidirala prav na listi SD, dovolili biti kritični. "Mislim, da smo bili iskreni, nismo igrali za hrbtom," je dejala Hot.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je danes ocenil, da je bil odstop pravilna odločitev ministrice, a bi to po mnenju SDS morala storiti če ne po prvi interpelaciji, pa ob poročilih računskega sodišča, AVK in KPK. "Takrat je bil skrajni čas, da bi odstopila, od takrat pa je bila samo agonija," je dejal in zagotovil, da bodo še naprej spremljali razplet zgodbe z računalniki in razmere na ministrstvu.

Odstop kot odgovor na številne očitke

Ministrica Stojmenova Duh je sicer svoj odstop premierju ponudila po večmesečnih očitkih o nepravilnosti pri nakupu 13 tisoč računalnikov, nanjo so leteli tudi očitki o odsotnosti rezultatov in o vodenju ministrstva. Njeno usodo je zapečatilo razkritje, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči in želela pozneje doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Stojmenova Duh je v četrtek navedbe v članku N1, da so se za vožnjo v Avstriji poskušali izogniti globi, označila za neresnične, ker kazni še niso prejeli. Zavrnila je tudi kritike glede odsotnosti rezultatov in vodenja ministrstva.

Emilija Stojmenova Duh
Novice Stojmenova Duh Golobu ponudila odstop. Ta ga je sprejel. #video
Emilija Stojmenova Duh
Novice KPK glede prekrška Stojmenove Duh v tujini uvedla predhodni preizkus
Emilija Stojmenova Duh
Novice 13 tisoč računalnikov Stojmenove Duh: za dostavo in namestitev operacijskega sistema dodatnih 350 tisočakov
Emilija Stojmenova Duh
Novice Komisija kljub nesklepčnosti Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, ministrstvo očita kršitev poslovnika
računalniki, nabava, ministrstvo
Novice Obremenjujoče ugotovitve KPK o poslu z računalniki