Četrtek,
8. 8. 2024,
15.01

Osveženo pred

4 ure, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
druga svetovna vojna bomba Blejsko jezero

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 15.01

4 ure, 3 minute

V Blejskem jezeru odkrili 12 min iz druge svetovne vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
bombe v Blejskem jezeru | Policisti so zavarovali kraj, mine pa so iz jezera odstranili strokovno usposobljeni delavci enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki so najdeno orožje tudi uničili. | Foto STA

Policisti so zavarovali kraj, mine pa so iz jezera odstranili strokovno usposobljeni delavci enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki so najdeno orožje tudi uničili.

Foto: STA

V globini Blejskega jezera je v sredo dopoldne tuj potapljač opazil neeksplodirano ubojno sredstvo in o tem obvestil blejske policiste. Na približno sedmih metrih globine so odkrili 12 minometnih min iz druge svetovne vojne, in sicer znamke brixia italijanske izdelave. Strokovnjaki so jih odstranili iz jezera in jih uničili.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Kranj, so policisti zavarovali kraj, mine pa so iz jezera odstranili strokovno usposobljeni delavci enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki so najdeno orožje tudi uničili.

Policija ob tej priložnosti znova opozarja, kako ravnati ob najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev. Najditeljem svetujejo, naj se omenjenim predmetom ne približujejo, naj mesto najdbe ustrezno označijo in se po poti prihoda odmaknejo na ustrezno razdaljo ter o najdbi obvestijo na telefonsko število 113 ali 112. Policija bo kraj najdbe ustrezno zavarovala, pirotehniki civilne zaščite pa bodo ob ustreznih varnostnih ukrepih takšen predmet uničili na kraju ali ga odpeljali na ustrezen prostor v uničenje.

Policija: ničesar ne poskušajte sami dezaktivirati!

V preteklosti se je zaradi neprimernega ravnanja z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi zgodilo že več nesreč, ki so se končale s hudimi poškodbami ali celo s smrtjo, je zapisano na spletni strani policije. Leta 2018 so na območju Policijske uprave Novo mesto obravnavali smrt občana, ki si je domov pripeljal granato in jo želel dezaktivirati. Januarja 2021 se je podoben primer zgodil na območju novogoriške policijske uprave, marca istega leta še na Postojnskem.

Hrvaška policija
Novice V eksploziji bombe na Hrvaškem dva mrtva, en ranjen
Nova Gorica, priprave, odstranitev, letalska bomba
Novice V Novi Gorici priprave na onesposobitev letalske bombe #foto
policija, Nemčija
Novice V Berlinu zaradi bombe evakuirali 500-metrsko območje
Ted Kaczynski
Novice Med prestajanjem dosmrtne ječe umrl ameriški terorist Unabomber