Ponedeljek,
16. 5. 2022,
19.03

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

3

Natisni članek

Pro bono Zdravnik s srcem zdravnik Aleksander Doplihar

Ponedeljek, 16. 5. 2022, 19.03

1 leto, 11 mesecev

V 92. letu umrl ustanovitelj ambulante Pro bono Aleksander Doplihar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

3

Aleksander Doplihar | Doplihar je ambulanto Pro bono leta 2002 ustanovil v Savskem naselju v sodelovanju z ljubljansko občino, Slovensko filantropijo in Karitas. | Foto STA

Doplihar je ambulanto Pro bono leta 2002 ustanovil v Savskem naselju v sodelovanju z ljubljansko občino, Slovensko filantropijo in Karitas.

Foto: STA

V 92. letu starosti je umrl zdravnik in ustanovitelj ambulante Pro bono v Ljubljani Aleksander Doplihar, poroča časnik Delo. Leta 1993 je postal častni član Slovenskega zdravniškega društva, predsednik republike Borut Pahor pa mu je leta 2015 podelil tudi odlikovanje za požrtvovalno delo v omenjeni ambulanti.

Bogato zdravniško kariero je izoblikoval v povojnih desetletjih, med drugim je deloval na Celjskem, v Domžalah, Kamniku in Ljubljani, navaja Delo.

Po pisanju Dela se je kot zdravnik splošne medicine najprej zaposlil v Zdravstvenem domu v Celju, nato je bil do leta 1968 vodja obratne ambulante Železarne v Štorah. Tam je opravil tečaj iz preventivne ginekologije in pediatrije, da je lahko vodil ginekološko ambulanto ter posvetovalnico za predšolske in šolske otroke.

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec.
Novice Podpora Golobu po Ninamedii poletela v nebo

Ambulanto Pro bono ustanovil leta 2002

Dve leti je delal na republiškem zavodu za varstvo pri delu v Ljubljani. V Kamniku je leta 1970 ustanovil dispanzer za medicino dela, leta 1984 je postal generalni direktor združenega zdravstvenega doma Domžale, Kamnik, Litija in to delo opravljal vse do upokojitve leta 1991. Sodeloval je tudi pri ustanovitvi Društva diabetikov Kamnik in se vključil v boj proti alkoholizmu kot terapevt v Klubu zdravljenih alkoholikov, navaja časnik.

Doplihar je ambulanto Pro bono leta 2002 ustanovil v Savskem naselju v sodelovanju z ljubljansko občino, Slovensko filantropijo in Karitas. Namenjena je brezdomcem, izbrisanim, tujcem brez urejenega statusa in drugim ljudem brez zdravstvenega zavarovanja.

Igor Pirkovič
Novice Pirkovič o dogajanju na RTV in morebitnem odhodu: Ko nekdo vstopi v pisarno, drugi pa utihnejo ...