Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2014,
14.25

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vasko Simoniti

Natisni članek

Petek, 30. 5. 2014, 14.25

3 leta, 12 mesecev

Ustanovljen odbor za preprečevanje pravosodnih zlorab

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pobudniki Majniške deklaracije 2014 so ustanovili odbor za preprečevanje pravosodnih zlorab, ki bo opozarjal na vse oblike zlorab pravne države za politične ali druge namene.

Član odbora Vasko Simoniti je na novinarski konferenci poudaril, "da je sodstvo pristransko in politično skorumpirano", zato si bodo prizadevali za vzpostavitev pravne države.

Človekove pravice in temeljne svoboščine se po prepričanju pobudnikov za ustanovitev odbora v polnosti ne uresničujejo ali celo kršijo, tako s strani dela sodne kot tudi izvršne veje oblasti, ki sodstvo zlorablja za svoje interese ali ohranjanje privilegijev. Cilj ustanovitve odbora je, da se v državi dosežejo pravni standardi, ki zagotavljajo stabilno družbo in varnost posameznikov. "Sodišča uporabljajo diskreditacijo" Po Simonitijevih besedah je "sodstvo pristransko in uporablja vsa sredstva za izločitev politično neprimernih ljudi oziroma tistih, ki drugače mislijo, ter vzpostavitev kontinuitete s prejšnjim političnim sistemom". Ob tem poudarja, da sodišča uporabljajo diskreditacijo in na podlagi domnev obtožijo posameznike. To je zanj nesprejemljivo, opozarja tudi, "da je sodstvo politično skorumpirano".

Simoniti se je dotaknil tudi nedavnega primera, ko je sodni svet glede spornih fotografij opomnil predsednico ljubljanskega okrajnega sodišča Vesno Pavlič Pivk, da mora sodnik upoštevati, kako javnost doživlja okoliščine, ki bi lahko vzbujale dvom o njegovi objektivni nepristranskosti. Po njegovem prepričanju je sodni svet ravnal prizanesljivo, kar kaže na to, da se ne zavedajo, kaj sodstvo pomeni. "Ničelna toleranca do politične korupcije" Sodniki in tožilci so državni funkcionarji, ki niso nikomur odgovorni. "Zgradili so si zaprt sistem, kjer sami sebe vzdržujejo in potrjujejo tako, da vzbujajo dvom," meni Simoniti. Pavlič Pivkova je po njegovem prepričanju ideološko opredeljena in kot sodnica neverodostojna, zato bi jo bilo treba razrešiti.

Simoniti je še izpostavil, da je potrebna "ničelna toleranca do politične korupcije, sodstva in Komisije za preprečevanje korupcije".

Politični analitik in prav tako član odbora za preprečevanje pravosodnih zlorab Matevž Tomšič pa je poudaril, da je bolj kot neučinkovitost sodstva težavna politična instrumentaliziranost. To se kaže v preganjanju političnih nasprotnikov, kritično usmerjenih predstavnikov civilne družbe in nekaterih novinarjev.

Ne spreglejte