Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 5. 2021,
14.26

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

27

Natisni članek

Vasko Simoniti Bruselj razstava

Četrtek, 27. 5. 2021, 14.26

2 leti, 11 mesecev

Ministrstvo: Razstava v Bruslju kljub vsemu bo, a pod Simonitijevimi pogoji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

27

Vasko Simoniti | "Noben uradnik ne bo postavljal pogojev," je pred dnevi v Bruslju dejal minister za kulturo Vasko Simoniti. | Foto Ana Kovač

"Noben uradnik ne bo postavljal pogojev," je pred dnevi v Bruslju dejal minister za kulturo Vasko Simoniti.

Foto: Ana Kovač

Razstavo slovenskih umetniški del v Bruslju, ki bi si jo lahko ogledali v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, so pred desetimi dnevi najprej odpovedali, danes pa z ministrstva za kulturo sporočili, da razstava vendarle bo. A pod pogoji, kakršne je določil in zahteval minister za kulturo Vasko Simoniti.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavo odpovedal, ker po lastnih besedah ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. "Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja," je pred dnevi povedal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Na razstavi zahteval zgolj naša dela

Med drugim naj bi ministra zmotilo, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi prav tako predstaviti na tej razstavi.

Na vprašanje, zakaj ga je zmotilo, da bi bilo razstavljeno oboje, je odgovoril: "Ker bomo mi odločali, kaj bo tukaj." "Noben uradnik ne bo postavljal pogojev. Torej, lahko jih postavlja, jaz jih pa lahko ne sprejmem," je dejal.

Vasko Simoniti
Novice Simoniti: Prima, da se je stanje malce uravnotežilo

Slovenski unikum v zadnjih desetih letih 

Razstava sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Živimo v vznemirljivih časih v Evropskem parlamentu v Bruslju, ki so jo odpovedali 17. maja, zdaj torej bo in ne bo odpovedana. Odpoved je takrat naletela na številne odzive javnosti in medijev.

Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu Evropske unije, v Evropskem parlamentu obstajajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne eksponate, ki jih zagotavlja predsedstvo.

V Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta bodo razstavljena v dveh sklopih. Na razstavi in v spremljajočem katalogu bo poudarek na delih umetnic in umetnikov, ki so bili za to priložnost izbrani v Sloveniji.

Projekt so zaupali poznavalcu slovenske likovne umetnosti, kustosu Koroške galerije likovnih umetnosti Marku Košanu.

Tina Dobrajc, Prejšnjo zimo sem doma postala nevidno dekle, akril in volna na platnu, 270 x 178 cm, 2019. | Foto: Vlada RS Tina Dobrajc, Prejšnjo zimo sem doma postala nevidno dekle, akril in volna na platnu, 270 x 178 cm, 2019. Foto: Vlada RS

Vasko Simoniti
Novice Janša in Simoniti odgovore evroposlancem pogojujeta s predvajanjem videa
Vasko Simoniti
Novice Minister Simoniti o tem, kje je bil, ko bi se moral zagovarjati glede medijske svobode
Ne spreglejte