Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 11.20

8 let

Türk: Janša in Gorenak ne spoštujeta pravne države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Danilo Türk je "zelo zaskrbljen" zaradi izjav premierja Janeza Janše in notranjega ministra Vinka Gorenaka glede sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih.

"Predsednik vlade in notranji minister sta govorila o tej sodbi na način, ki izkazuje nespoštovanje ustavnega načela pravne države. Slovenija je pravna država in mora biti tudi v prihodnje pravna država. Sodbe mora izvrševati in sodišča spoštovati," je po prejemu letnega poročila varuhinje za človekove pravice Zdenke Čebašek Travnik v izjavi novinarjem dejal predsednik republike. Türk sicer po prejemu poročila varuhinje ugotavlja, da se splošni položaj človekovih pravic v Sloveniji ne izboljšuje.

Ni izgovora za sistemsko ureditev odškodnin Predsednik republike je poudaril, da je izvršitev sodbe Evropskega sodišča obveznost Slovenije. "Nobenega izgovora pri tem ne more biti. Sodba zahteva, da se v enem letu vzpostavi prepričljiv mehanizem za ureditev vprašanja odškodnin. Vlada mora ta del sodbe in sodbo v celoti vzeti z največjo resnostjo. Izjave, ki kakorkoli ustvarjajo dvom o obveznosti izvrševanja sodb, so nedopustne in nesprejemljive," še ocenjuje Türk.

Človekove pravice stopicajo na mestu Predsednik je zaskrbljen tudi zaradi osnovnih sporočil omenjenega poročila varuhinje človekovih pravic. Poleg tega, da se splošni položaj človekovih pravic ne izboljšuje, so problematična tri področja.

Zaradi kršitev pravic delavcev pozor pri reformah Varuhinja posebej opozarja na kršitev pravic iz delovnega razmerja in na delovnem mestu. "Imamo skrb vzbujajoče prakse, ki jih moramo razumeti tudi kot kršitev človekovih pravic." Vladi predsednik priporoča, da ta del poročila skrbno preuči in upošteva pri pripravi reforme delavnopravne zakonodaje.

Ugled Slovenije v tujini pada Predsednik kot drugo kritično področje vidi opozorila varuhinje, da se ugled Slovenije slabša zaradi neupoštevanja opozoril in priporočil mednarodnih institucij na področju človekovih pravic. "To nas mora skrbeti. Kot država moramo resno vzeti vsa priporočila in opozorila mednarodnih institucij."

Nova institucija za človekove pravice? Slovenija pa nujno potrebuje tudi nacionalno institucijo za človekove pravice, kot zahtevajo mednarodne obveznosti Slovenije. "Verjamem, da je tu možno narediti še kaj več," je prepričan predsednik. Upa, da bosta državni zbor kot naslovnik poročila in vlada, ki ima izvršna pooblastila, skrbno preučila dokument varuhinje.

Otrokove pravice še vedno v ozadju Tudi Zdenka Čebašek Travnik je dejala, da so med najbolj problematičnimi področji kršitve pravic delavcev, ki nimajo zagotovljene pravne varnosti, omenila pa je tudi kršitve otrokovih pravic. "Država ne sprejme ustreznih zakonov, ki bi otrokove pravice dali na primerljivo raven z drugimi državami."

Varuhinja brez komentarja o izjavah Janše in Gorenaka Glede izbrisanih je varuhinja dejala, da je zelo pomembno, kako se izvršna oblast odziva na sodbo Evropskega sodišča, ker to vpliva na ugled Slovenije v tujini. Izjav Janše in Gorenaka sicer ni želela komentirati. "To ni moje delo. Sledim temu, kar mi pobudniki povejo in napišejo. Moje delo je ugotavljanje kršitev." Varuhinja je sicer dejala, da bi želela letno poročilo predati tudi predsedniku vlade in je za sprejem že zaprosila.

Ne več zaostanki, zdaj je problem neizvršitev sodb Čebašek Travnikova je glede dela sodišč dejala, da so sicer opazili zmanjšanje sodnih zaostankov, a po drugi strani ugotavljajo vse več vsebinskih problemov pri izvrševanju sodnih odločb.

Nedosegljivi in osorni državni uradniki Opozorila je še na poslabšanje odnosa do uporabnikov storitev javne uprave. "Spet opažamo nedosegljivost, osornost, s papirji pa lahko dokažemo zamudo pri odločanjih, kjer so dani instrukcijski roki."

Ne spreglejte