SiolNET. Novice Slovenija
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trideset let mednarodnega priznanja Slovenije

0,21

termometer

Srečanje Borut Pahor
To bo že petnajsta v vrsti slovesnosti, ki jih predsednik prireja v počastitev in ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke iz obdobja nastajanja države. Foto: STA

Predsednik Borut Pahor bo danes v predsedniški palači priredil slovesnost ob 30. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije s strani članic Evropske skupnosti in drugih evropskih držav. Države tedanje Evropske skupnosti, predhodnice EU, so Slovenijo kot samostojno državo priznale 15. januarja 1992.

Govornika na slovesnosti bosta prvi zunanji minister Slovenije Dimitrij Rupel in zdajšnji vodja diplomacije Anže Logar, udeležence bo nagovoril tudi Pahor, so sporočili iz urada predsednika.

Kot prva od zahodnih držav je Slovenijo 19. decembra 1991 priznala Islandija, isti dan sta to storili Nemčija in Švedska, a z dodatkom, da bo njun sklep začel veljati 15. januarja 1992.

Že dan po osamosvojitvi, 26. junija 1991, je sicer Slovenijo priznala sosednja Hrvaška, s katero sta se osamosvojili na isti dan. Vatikan je Slovenijo priznal 13. januarja 1992. Rusija je Slovenijo priznala 14. februarja, 7. aprila 1992 pa je sledilo še priznanje ZDA, ki so bile sprva izrazito zadržane do slovenskega osamosvajanja. Maja 1992 je bila Slovenija sprejeta v Združene narode.

Janez Poklukar Novice Minister Poklukar sporoča: Gremo v obdobje, ki ga še nismo doživeli #video Volkswagen ID4 Vršič Avtomoto Upravičeno nezadovoljstvo? Slovenija je v tretji evropski ligi. Peter Jančič Siol Plus Moč Čeferinov: rešeni narkodilerji, na Tarči pa Kangler Jože Možina Novice RTV: Ne bomo več plačevali Stepišnika, časopise pa bomo še naročali Borut Pahor, Dražgoše Novice Osankarica odpovedana, omikron Dražgoše s Kučanom ne Aleksander Čeferin Novice Delova osebnost leta 2021 je Aleksander Čeferin ECDC Novice ECDC: Slovenija ostaja temno rdeča, prav tako tudi skoraj vsa Evropa Ljubno 2020 2. dan Novice Najslabše občine v Sloveniji: na vrhu občina Ljubno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin