Nedelja,
27. 11. 2022,
21.52

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

122

Natisni članek

Matej Tonin RTV Slovenija referendum

Nedelja, 27. 11. 2022, 21.52

1 leto, 5 mesecev

Tonin po novem porazu desnice pozval k samorefleksiji. Kaj na to pravi Janša?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

122

Janez Janša, Matej Tonin | Foto STA

Foto: STA

"Gre za letošnji že tretji poraz desne sredine. Aprila smo namreč izgubili na parlamentarnih volitvah, kljub temu da je bila naša vlada zelo učinkovita in je beležila izjemne gospodarske uspehe ter smo izvedli številne projekte. Pred 14 dnevi smo izgubili bitko na predsedniških volitvah, kljub temu da je bil kandidat desnice boljši. Danes so se volivci odločili za sprejem treh zakonov, čeprav so bili argumenti proti sprejemu močnejši in razumnejši," je po današnjih referendumih sporočil predsednik NSi Matej Tonin. "Ko in če bo NSi dejansko delala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače," je v odzivu med drugim zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Izid današnjih referendumov je po Toninovih besedah jasen: "Ljudje so glasovali za sprejem vseh treh zakonov – o RTV, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. S tem so zavrnili referendumsko zahtevo predlagateljev iz stranke SDS. Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se znova odločali zgolj ZA ali PROTI politiki, ki jo pooseblja Janez Janša."

Gre za letošnji že tretji poraz desne sredine, je opozoril. "Aprila smo namreč izgubili na parlamentarnih volitvah, kljub temu da je bila naša vlada zelo učinkovita in je beležila izjemne gospodarske uspehe ter smo izvedli številne projekte. Pred 14 dnevi smo izgubili bitko na predsedniških volitvah, kljub temu da je bil kandidat desnice boljši. Danes so se volivci odločili za sprejem treh zakonov, čeprav so bili argumenti proti sprejemu močnejši in razumnejši," je prepričan.

Andrej Grah Whatmough, Peter Gregorčič in Tom Zalaznik
Novice Gregorčič o zakonu o RTVS: Obrnil se bom na ustavno sodišče

Tonin: Letošnje leto je pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilni

Na slovenski desnici je zato po njegovem mnenju potrebna temeljita samorefleksija o tem, kako naprej: "Letošnje leto je pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilni. Vsake volitve, v katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne."

"Kakšne bodo poteze drugih strank in predsednikov, ni naša stvar, je pa prav zaradi tega nujno in še pomembnejše, da v NSi opravimo temeljit razmislek in samorefleksijo o tem, kako naprej. Od korakov NSi je odvisna prihodnost desne sredine, ki si zasluži novih zmag, aktualna vlada pa potrebuje tudi resno alternativo," je še dodal.

Na Toninove besede se je na Twitterju odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je zapisal:

Referendum
Novice Golob: Sporočilo je bilo jasno in glasno #video
Referendum o vladi, RTVju in oskrbi. Nika Kovač.
Novice Nika Kovač: Pokazali smo željo po spremembah, željo po drugačni družbi #video