Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2008,
12.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 6. 2008, 12.21

8 let, 5 mesecev

Toča je poškodovala vinograde, sadovnjake in poljščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na območju Dolenje lepe vasi, Nemške vasi in še nekaj okoliških krajev v občini Krško je danes popoldne padala toča, ki je poškodovala vinograde, sadovnjake in poljščine.

O toči poročajo tudi iz občine Brežice. V krajih Pečice in Križe v občini Brežice je padala toča, ki je povzročila škodo na kmetijskih zemljiščih. Voda je povzročala preglavice O neurjih poročajo še od drugod po Sloveniji. Popoldne je v Ajdovščini meteorna in površinska voda zalila križišče pri vstopu v Mercator center in poplavila vozišče v dolžini približno 150 metrov. Ajdovski gasilci so prečrpali vodo, delavci Cestnega podjetja Nova Gorica pa so poskrbeli za čiščenje odtočnih jaškov. V zaselku Grivče pri Ajdovščini je meteorna voda zalila jašek ob transformatorski elektro postaji.

Neurje se je razbesnelo tudi na Štajerskem, kjer so morali tamkajšnji gasilci v naselju Visole v občini Slovenska Bistrica s cestišča očistiti kamenje in blato, kamor ga je naneslo zaradi močnih padavin. O neurju poročajo tudi iz naselja v občini Vojnik Nove Cerkve in iz naselja v občini Šmarje pri Jelšah Senovice. Strela je udarila v Litiji, v Šmartnem pri Litiju pa so morali gasilci odstranjevati podrto drevje, kamenje in blato, ki ga je naneslo zaradi močnih padavin.

Deževno vreme se bo nadaljevalo V zahodni in osrednji Sloveniji bodo do srede dopoldne nevihte z močnimi nalivi, ki lahko na omenjenem območju trajajo dlje časa. Po podatkih Agencije RS za okolje je do torka zjutraj v zahodni Sloveniji že padlo okoli 50 milimetrov padavin, do srede zjutraj pa pričakujejo v zahodni Sloveniji še dodatnih več kot 100 milimetrov padavin, v osrednji pa več kot 50 milimetrov padavin.

V večjem delu države bodo narasle reke Uprava RS za zaščito in reševanje zato opozarja, da bodo ob predvidenih padavinah in krajevnih nalivih narasle reke v večjem delu države. Najbolj bodo narasle reke v zahodni, severni in v osrednji Sloveniji na širšem ljubljanskem območju.

Nekatere reke bodo dosegle velike letne pretoke Zlasti reke s povirji v predalpskem hribovju Julijskih Alp in v Polhograjskih Dolomitih ter reke s povirji v Kamniško Savinjskih Alpah bodo v noči na sredo dosegle velike letne pretoke. Ob predvidenih nalivih bodo narasli tudi manjši vodotoki na omenjenih območjih. Na izpostavljenih mestih so možna tudi razlivanja, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Ne spreglejte