Četrtek,
18. 7. 2024,
13.01

Osveženo pred

13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,04
kras požar air tractor

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2024, 13.01

13 minut

To sta letali, ki gasita požar na Krasu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,04

Velik požar na Krasu, ki se bliža Novi Gorici, gasijo tudi z letaloma Air Tractor AT-802 F fire boss. Ta lahko naenkrat odvrže dobrih tri tisoč litrov vode, ki jo zajemata v Tržaškem zalivu.

Že v ponedeljek je uprava za zaščito in reševanje pojasnila, da sta letali v pripravljenosti in bodo z njima preventivno začeli preletavati območja v času velike požarne ogroženosti, kar bi glede na vremenske napovedi lahko pričakovali v naslednjih nekaj dneh.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je v izjavi za medije povedal, da bodo točno količino, ki jo air tractorja lahko preneseta, poznali kasneje. "Danes je njun ognjeni krst, o količinah prenesene vode pa lahko zaenkrat le ugibamo," je dejal.

Lastna flota za gašenje iz zraka

Lastno floto za gašenje iz zraka je Slovenija dobila po požaru, ki je leta 2022 opustošil goriški Kras. V 17 dneh je uničil 3.700 hektarjev površin na goriškem Krasu, od tega 2.900 hektarjev gozda. Vse od takrat poteka obnova prizadetih območij.

air tractor
Novice Letali air tractor v pripravljenosti za preventivni prelet

Decembra 2022 je vlada prižgala zeleno luč za nakup štirih manjših letal za gašenje iz zraka air tractor z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Pogodbo o nakupu so podpisali aprila lani.

Slovenija ima štiri air tractorje, operativna sta dva 

Prva air tractorja sta v Slovenijo prispela lani, druga dva maja oziroma junija letos. Prvi letali sta že operativni, tako da z njima že lahko izvajajo gašenje. Do 15. septembra so zagotovljeni tudi trije tuji piloti, ki izvajajo operativno letenje, slovenski piloti pa bodo lahko samostojno gasili prihodnje leto.

Letalsko podjetje Air Tractor je ustanovil letalski navdušenec Leland Snow, ki je svoje prvo letalo zasnoval že leta 1951. To so bila manjša letala, tako imenovani prašilniki za uporabo nad polji in gozdovi. Eden od produktov podjetja je tudi letalo AT-802F fire boss, ki ga v ZDA izdelujejo že vse od leta 1990.

Podrobneje o letalu:

letalo gašenje gasilci požar
Avtomoto Prve podrobnosti: taka letala dobi Slovenija za gašenje #foto

To lahko zajema vodo iz jezer, rek in vodnih zajetij. Na uro lahko razprši do 53 tisoč litrov vode. Za vzlet potrebuje le dobrih 300 metrov vzletne steze. Da zajeme vodo, se dvigne in se vrne po novo pošiljko vode, potrebuje to letalo let pet minut časa.

Letalo ima 3.104 litrov kapacitete za vodo, slabih 11 metrov dolgo letalo z razponom kril 18 metrov pa lahko leti s potovalno hitrostjo 356 kilometrov na uro. Upravljata ga pilot in pomožni pilot, največji dolet znaša 1.300 kilometrov, raven vzpenjanja pa je 4,3 metra na sekundo. Poganja ga en motor družbe Pratt Whitney z močjo 1.010 kilovatov.

Požar Kras
Novice Civilna zaščita zaradi požara na Krasu aktivirala državni načrt zaščite in reševanja
Požar na Krasu
Novice Na Krasu se še naprej borijo z ognjem, premier Golob zaskrbljen #vŽivo