Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 6. 2008,
17.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 6. 2008, 17.17

8 let, 5 mesecev

Tesnejše sodelovanje slovenskih in finskih preiskovalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Generalna policijska uprava je sporočila, da na vrhovnem državnem tožilstvu potekajo pogovori med finskimi preiskovalci, predstavniki vrhovnega državnega tožilstva in predstavniki policije.

"Zaradi interesov nadaljnjih postopkov, vam podrobnosti pogovorov in nadaljnjih aktivnosti policije v tej zvezi ne moremo razkriti," še dodaja GPU. Ustanovljena posebna preiskovalna skupina Po poročanju POP TV je slovensko tožilstvo sporočilo, da je bila na srečanju s finskimi preiskovalci ustanovljena skupna preiskovalna skupina. Finski policisti lahko tako pod vodstvom in v sodelovanju z našimi delujejo tudi na območju Slovenije. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je v začetku junija glede morebitnega prihoda finskih preiskovalcev v zadevi Patria pojasnila, da je za prihod tujih preiskovalcev in tožilcev treba podpisati sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne skupine. Takrat je še dodala, da ne more komentirati, ali je že podpisala takšen sporazum glede zadeve Patria.

Finska policija prijela dve osebi Kot je znano, je finska policija 14. maja sporočila, da so dan prej, 13. maja, prijeli dve osebi v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom.

Maja pa je slovenska policija sporočila, da med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje glede zadeve Patria.

Mate: Organ, ki korupcije ne prijavi policiji, je tudi sam storil kaznivo dejanje

Notranji minister Dragutin Mate je na seji DZ opozoril, da morajo vsi organi, ki imajo dokaze o korupciji, te naznaniti in predati policiji, sicer tudi sami storijo kaznivo dejanje. Opozoril je na komisijo za preprečevanje korupcije, ki, kot je dejal, trdi, da ima dokaze o sumu podkupovanja pri oklepnikih 8X8, vendar teh policiji ni posredovala.

Po Matejevih besedah je komisija za preprečevanje korupcije pred nedavnim v medijih "vehementno trdila", da ima že od januarja podatke o sumu korupcije pri nakupu oklepnikov. Ko pa ji je kriminalistična policija poslala uraden dopis, naj jim posreduje te podatke, da bo lahko začela postopek preiskave, so s komisije dobili odgovor, da "podkupovanja s strani zaposlenih v podjetju Patria, ki ga preiskujejo finski varnostni organi in ga omenjate v vašem dopisu, komisija ni obravnavala".

"Treba se je vprašati, kdo se spreneveda" Glede na to se je treba po Matejevih besedah vprašati, kdo se spreneveda. "Ali tisti organi, ki govorijo o tem v medijih in trdijo, da imajo dokaze, ali tisti, ki delajo v skladu z zakonskimi pooblastili," je dejal Mate. Ob tem je spomnil, da zakon o kazenskem postopku določa, da morajo vsi državni organi z javnimi pooblastili, ki imajo dokaze, da gre za kaznivo dejanje, te dokaze zavarovati in jih predati organom pregona. Če tega ne storijo, pa so tudi sami storili kaznivo dejanje.

"Policiji dobro sodelujeta in sta v rednih stikih" Sicer je Mate v odgovoru na poslansko vprašanje Milana M. Cvikla, kako slovenska policija v zvezi s sumom podkupovanja pri nakupu oklepnikov sodeluje s finsko policijo, povedal, da policiji dobro sodelujeta in da sta v rednih stikih, da pa podrobnosti o tem ne pozna, ker jih kot minister tudi ne sme poznati.

Sam je takoj, ko je iz medijev izvedel, da so nekateri uslužbenci Patrie osumljeni podkupovanja, poklical finsko ministrico za notranje zadeve in ji ponudil sodelovanje. Ministrica mu je, kot je dejal, odgovorila, da se bodo, če se bo pokazala potreba po takšnem sodelovanju, obrnili na slovenske organe.

"Če je kaj narobe, bo to pokazala preiskava" Minister je še dejal, da ne ve, kako je s pogodbami pri nakupu oklepnikov. Po njegovem bo, "če je kaj narobe, to pokazala preiskava". Na navedbo Cvikla, da je njegova komisija v zadnjem času zaradi svojega dela deležna pritiskov, pa je odgovoril, da če so pritiski takšni, "da so nezakoniti", poslanec ve, "kam se je treba obrniti in kako je treba ravnati".

Ne spreglejte