Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2008,
13.17

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2008, 13.17

8 let, 6 mesecev

Svetovno srečanje izvedencev za protiminsko delovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Ljubljani se je začelo 11. svetovno letno srečanje izvedencev za protiminsko delovanje.

Srečanja se udeležujejo najvišji uradniki in strokovnjaki s področja humanitarnega protiminskega delovanja iz 42 minsko onesnaženih držav ter ZN. To prvo srečanje v Sloveniji gosti Mednarodna ustanova - fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min ITF. Srečanje kot pregled dosedanjih dosežkov in prihodnjih ciljev Kot so sporočili iz ITF, ponuja srečanje priložnost za pregled dosežkov s področja odstranjevanja protipehotnih min ter eksplozivnih ostankov vojn, kot tudi priložnost za oceno možnosti za napredek pri razminiranju na osnovi uvajanja novih tehnologij in prizadevanj za postavitev nacionalnih struktur za upravljanje s programi s področja protiminskega delovanja.

ZN oblikoval Unmas leta 1997

Združeni narodi so leta 1997 oblikovali posebno službo za protiminsko delovanje (Unmas), ki je v svetovnem merilu odgovorna za usklajevanje vseh vidikov protiminske akcije, ki jo izvajajo ZN. Njena naloga je zagotovitev podpore v protiminskem delovanju za čimprejšnjo odpravo minske ogroženosti in posledic min v širšem družbenem pomenu, tako da bi posamezniki in skupnosti zaživele v varnem okolju in da bi se žrtve min lahko znova vključile v normalno življenje. Unmas združuje 14 različnih oddelkov, agencij ter programov, ki zagotavljajo tovrstno pomoč v 42 različnih minsko onesnaženih državah sveta.

6000 žrtev min letno V lanskem letu so o žrtvah min poročali iz 68 držav. Mine in eksplozivni ostanki vojn še naprej ubijajo in povzročajo poškodbe 6000 ljudem na leto, tri od štirih žrtev pa so civilisti.

Letošnje srečanje izjemoma v Ljubljani in Šibeniku Letna srečanja so bila doslej vedno organizirana v Ženevi, letos pa so ga izjemoma pripravili v Ljubljani kot poklon Združenih narodov delu Slovenije in ITF na področju protiminskega delovanja ob njegovi deseti obletnici. ITF je sicer sporazum o sodelovanju z Unmas podpisal septembra lani.

V sodelovanju z minsko ogroženo državo v jugovzhodni Evropi, ki služi kot model pri povezovanju in regijskemu pristopu, pa je Unmas zaupal izvedbo druge polovice letošnjega srečanja hrvaškemu centru za razminiranje CRO MAC, tako da se bo od srede do petka nadaljevalo v Šibeniku.

Potrebna podpora lokalnih, predvsem nacionalnih oblasti Sporočilo sestanka vsem minsko ogroženim državam je, da je za uspešno rešitev problema potrebna tudi močna podpora lokalnih, predvsem pa nacionalnih oblasti. Dodali pa, da je dober primer tovrstne prakse ITF, kjer igra država ustanoviteljica ključno vlogo, drugi primer pa je minsko ogrožena država Hrvaška, kjer se velik del denarja za protiminske dejavnosti namenja iz državnega proračuna.

BiH in Hrvaška med minsko najbolj onesnaženimi državami Kot je navedeno v lanskem poročilu Unmasa, so med minsko onesnaženimi državami med drugim BiH, Hrvaška, Kambodža, Čad, Mozambik, Niger, Peru, Senegal, Tadžikistan, Tajska, Venezuela, Jemen, Zimbabve, Libanon, Irak, Afganistan, Sudan, Etiopija. V letu 2006 so očistili 140 kvadratnih kilometrov z minami onesnaženega območja in 310 kvadratnih kilometrov območij, kjer še potekajo boji.

Očiščena ozemlja v Afganistanu in Kambodži so tvorila več kot polovico vseh v letu 2006 očiščenih območij. V letu 2006 pa so uničili 217.000 protipehotnih min, 18.000 drugih min ter 2,15 milijona eksplozivnih ostankov vojn.

Ne spreglejte