Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2008,
20.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 5. 2008, 20.42

8 let, 5 mesecev

Štumpf: Kritika Cerkve naj bo utemeljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
"Nihče ne pričakuje, da se o Cerkvi piše samo pozitivno in nekritično, pričakuje pa se, da je kritika utemeljena in da tam, kjer kritika ni možna ali ni potrebna, pride do pozitivne predstavitve."

Tako je na sprejemu za novinarje v prostorih založbe Družina dejal predsednik komisije za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK Peter Štumpf. Po besedah predsednika komisije za sredstva družbenega obveščanja pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) in mariborskega pomožnega škofa medij, "ki piše predvsem negativno in o Cerkvi celo sovražno, tu in tam pa spusti kakšno pozitivno novico za protiutež, takšen medij ni dosleden ali pa ima načrtno diskriminatorno politiko do vsega pozitivnega".

"Medij, ki ima takšen pristop, ne deluje samo neprofesionalno ..."

Po mnenju Štumpfa takšen medij povzroča predvsem dezinformiranost javnosti in ustvarjanje sovražnega odnosa in govora do Cerkve pri ljudeh, ki slišijo samo negativne informacije. "Medij, ki ima takšen pristop, ne deluje samo neprofesionalno, ampak predvsem družbeno destruktivno in je soodgovoren za verbalne ali druge oblike nasilja, ki se pojavljajo v javnosti do Cerkve. To pa ni več samo problem, ki je omejen na Cerkev. To je problem javnosti in družbe kot takšne," je dejal Štumpf.

Pri tem je predsednik komisije za sredstva družbenega obveščanja poudaril, da nihče ne pričakuje, da se o Cerkvi piše samo pozitivno in nekritično: "Pričakuje pa se - in to upravičeno - da je kritika utemeljena in da tam, kjer kritika ni možna ali ni potrebna, pride do pozitivne predstavitve."

Sicer pa si katoličani po besedah mariborskega pomožnega škofa želijo, da bi mediji v Sloveniji med ljudmi ustvarjali ugodno klimo glede solidarnosti, svobode in pravičnosti. Pri tem je poudaril, da želi biti Cerkev v dialogu s sodobnim svetom, s tem pa tudi z mediji.

Štumpf ne vidi nobenega razloga za sovražen odnos

Štumpf ne vidi nobenega razloga za sovražen odnos in tudi ne za kulturno bojevniško obravnavanje Cerkve. "Cerkev lahko mirno sprejema kritiko na svoj račun, saj ji ta lahko pomaga pri lastnem očiščenju, če je seveda kritika poštena in korektna. Če ne, je nevarnost, da mediji Cerkev potiskajo v geto," je poudaril.

In kadar se za Cerkev dogajajo pomembni dogodki, ki jih tudi Cerkev ustrezno posreduje javnosti, pri tem pa naleti na blokado, je to jasno znamenje, da je v medijski politiki nekaj narobe, meni mariborski pomožni škof.

V Cerkvi so začudeni, ker nekateri ne morejo živeti brez sovražnikov "Zanimivo bi bilo, če bi se kakšen medij odločil, da o Cerkvi ne bo pisal ali poročal," je dejal Štumpf in dodal, da bi bil takšen medij dosleden. Pojasnil je še, da so v Cerkvi začudeni, da nekateri ne morejo živeti brez sovražnikov.

"To kaže tudi na določene bolezenske simptome v družbi"

"Če jih ni, jih ustvarijo sami. To kaže tudi na določene bolezenske simptome v družbi. Zdi se, da je skrajni čas, da to v slovenski družbi presežemo. Cerkev je pri tem pripravljena sodelovati po svojih močeh in v okviru svojih pristojnosti. Ni pripravljena sodelovati pri razpihovanju sovraštva in ustvarjanju kulturnega boja," je še zatrdil mariborski pomožni škof.

"Njihovo pričevanje pomeni najvišji standard vrednot" Po Štumpfovih besedah si številni novinarji tudi v slovenskem medijskem prostoru prizadevajo za resnico. "Ne morejo ostati nemi pred krivico, lažjo in celo korupcijo," je pojasnil in dodal, da "njihovo pričevanje pomeni najvišji standard vrednot". "Za njihovo držo in delo smo jim neizmerno hvaležni. Samo etično pošteni in poklicno kompetentni medijski delavci lahko razvedrijo naše medijsko nebo," je še poudaril Štumpf.

Ne spreglejte