SiolNET. Novice Slovenija
9,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sprememba: to je najdražji trgovec

9,21

termometer

Hrana. pomanjkanje. Cene. prazne police. višanje cen. žito. suša. žita. račun. prazna košarica | V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražil krompir, in sicer za dobrih 18 odstotkov, sledijo mu jabolka z nekaj več kot šestodstotno podražitvijo. | Foto: Shutterstock
V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražil krompir, in sicer za dobrih 18 odstotkov, sledijo mu jabolka z nekaj več kot šestodstotno podražitvijo. Foto: Shutterstock

Povprečna košarica osnovnih živil, katerih cene spremlja kmetijsko ministrstvo, je ob enajstem popisu pri šestih trgovcih v Sloveniji 31. januarja stala 40,30 evra, kar je približno evro manj od vrednosti na desetem popisu. Povprečna vrednost je tako dosegla novo najnižjo vrednost od septembra lani, so zapisali na ministrstvu. Najcenejši trgovec še vedno ostaja Lidl, medtem ko je vrednost košarice tokrat najvišja v Mercatorju. 

Pri enajstem popisu so se vrednosti najcenejših košaric v primerjavi s preteklim popisom znižale pri petih trgovcih, pri enem pa se je vrednost košarice zvišala. Največje znižanje najcenejše košarice znaša nekaj več kot deset odstotkov.

Tudi na tokratnem popisu je bila vrednost najcenejše košarice v Lidlu, in sicer je znašala 38,66 evra. Sledili so Spar (39,09 evra), Hofer (39,51 evra), Eurospin (39,76 evra), Tuš (41,05 evra) in Mercator (43,71 evra).

Velik skok cen krompirja in jabolk

V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražil krompir, in sicer za dobrih 18 odstotkov, sledijo mu jabolka z nekaj več kot šestodstotno podražitvijo, mleko se je podražilo za dobra dva odstotka ter jogurt za odstotek in pol.

Pocenil se je sir 

Pri kategorijah moke, govejega mesa in kruha so se cene dvignile za manj kot odstotek. V zadnjih dveh tednih se je najbolj pocenil sir, in sicer za dobrih pet odstotkov, sledijo mu testenine, ki so se pocenile za 2,6 odstotka, sončnično olje se je pocenilo za 2,3 odstotka, piščančje meso za dva odstotka, maslo za 1,7 odstotka ter svinjsko meso za manj kot odstotek.

Od prvega do enajstega popisa se je od 15 izdelkov pocenilo šest izdelkov, med njimi najbolj svinjsko meso (za skoraj 27 odstotkov), sir (za 24 odstotkov), goveje meso (za 18 odstotkov), moka (za 3,7 odstotka), sončnično olje (za 3,5 odstotka) ter kruh (za manj kot odstotek).

Na drugi strani se je najbolj podražil sladkor, in sicer za 45,5 odstotka, jajca za 15,9 odstotka in jabolka za 10,7 odstotka. Preostali izdelki so se podražili za manj kot deset odstotkov.

Analiza sadno-zelenjavne košarice razkriva, da se je povprečna vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom zvišala za slaba dva odstotka oziroma za pol evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave pa se je povečala na 15,57 evra. Vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave se je znižala pri treh trgovcih, od tega pri dveh za približno odstotek, pri enem pa za šest odstotkov. Pri preostalih treh trgovcih se je vrednost zvišala.

trgovina, izdelki, police Novice Košarica živil najcenejša do zdaj, najcenejši trgovec je ... trgovina, izdelki, police Novice V sedmem popisu košarica živil nekoliko dražja supermarket, trgovina, nakupovanje Novice Četrti popis: košarica živil še nekoliko cenejša, oktobra inflacija na letni ravni pod desetimi odstotki

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin