Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Branko Masleša sodni zaostanki

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 13.44

8 let

Sodniki naj vsebinsko odločajo

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je ob začetku novega sodnega leta predstavil podatke o delovanju slovenskega sodstva leta 2012 in prioritete za leto 2013.

"Naš namen ni samo izboljšava statističnih pokazateljev, ampak želimo vsebinsko izboljšati svoje delovanje in doseči večje zadovoljstvo uporabnikov sodnega sistema," je na začetku predstavitve povedal predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in podal nekaj statističnih pokazateljev.

Statistika pravi, da so lani dobili 1.130.000 zadev v reševanje, rešili pa so jih 1.190.000. V reševanje so dobili 167.000 pomembnejših zadev, rešili pa so jih še 20.000 več. Masleša je poudaril, da imajo 36 sodnikov manj kot leta 2011. Kljub temu in kljub dejstvu, da so z rebalansom proračuna dobili manj denarja, so skrajšali čas reševanja zadev s 4,6 na 3,6 leta. Reševanje pomembnejših zadev se je skrajšalo z 8,7 na 7,7 leta. Sodni zaostanki so se zmanjšali za 16,6 odstotka. Če gledamo zaostanke, starejše od 10 let, so se ti zmanjšali za 20 odstotkov, kar je bila tudi ena ključnih prioritet leta 2012.

Preveč zatekanja v umetelno procesne rešitve Masleša je poudaril, da so morali zaradi nerazumevanja izvršne veje oblasti praktično ustaviti projekt Lukenda, kjer so ostali brez 260 delavcev sodnega osebja. Kljub temu je predsednik vrhovnega sodišča prepričan, da je sodna uprava naredila vse, da bo sodnikom omogočeno sojenje oziroma odločanje, kar naj bi bila primarna naloga sodnikov. "Tega pa je pri nekaterih kolegih premalo," je še dodal Masleša. "Pričakujemo tudi obrat v smeri vsebinskega odločanja in ne zatekanja v umetelno procesne rešitve, ki problemov ne rešujejo. To ni splošen pojav, gre pa za pojavnost, ki je relevantna."

Ugled sodstva je odvisen od pomembnih kazenskih zadev Predsednik vrhovnega sodišča je izrazil pričakovanje, da se bodo leta 2013 izboljšali rezultati, ko gre za najzahtevnejše kazenske zadeve. Vrhovno sodišče je zato v sodelovanju s prvostopenjskimi sodišči pripravilo poseben projekt, ki bo omogočil, da bo v večini zadev, kjer so pravnomočne obtožnice, izrek končnih sodb na prvostopenjskih sodiščih še lotos. "Ugled sodstva je v najvišji meri odvisen od teh zadev," je jasen Masleša.

Nekje preveč, drugje premalo sodnikov Ena od letošnjih nalog je tudi ta, da bodo rešili diskrepanco, ko je na nekaterih sodiščih preveč sodnikov, na drugih pa premalo. Problem, ki ga bo treba letos rešiti, je tudi različna poslovna kultura na različnih sodiščih, ko se na nekaterih sodiščih naredi veliko več kot na drugih. Prav tako upajo, da bo izvršna veja oblasti pokazala več razumevanja do končevanja projekta Lukenda.

Zdravniki so preveč radodarni Masleša od sodnikov pričakuje, da bodo vodili sojenje pošteno, pravočasno in z ustrezno strogostjo, da bomo gradili spoznanje, da sodnik vodi sojenje in ima vsa orodja, da sankcionira procesne zlorabe. Tudi kar zadeva zdravniška opravičila, se že dogovarjajo, kako bi sistem izboljšali, da bi bili zdravniki "manj radodarni" pri podeljevanju zdravniških opravičil. Da bi se izognili zlorabam, razmišljajo tudi o možnosti uvedbe videokonference, za tiste, ki se fizično ne morejo udeležiti obravnave.

Ne spreglejte