Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
13.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 13.09

8 let, 5 mesecev

Socialni transferji se bodo usklajevali dvakrat letno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Poslanci so napovedali podporo kompromisnemu predlogu novele zakona o usklajevanju socialnih transferjev, po katerem se bodo ti usklajevali dvakrat letno.

Z osnovnim predlogom so poslanci DeSUS predlagali usklajevanje transferjev z rastjo plač, matični odbor pa je predlog spremenil tako, da bi se transferji še vedno usklajevali z rastjo cen življenjskih potrebščin, vendar dvakrat letno. Tako dopolnjen predlog pa bi po besedah Vilija Rezmana razpolovil tisto, kar so poslanci DeSUS želeli doseči, zato v DeSUS znova predlagajo dopolnilo, s katerim bi dosegli usklajevanje z rastjo bruto plač. V poslanski skupini so sicer pripravljeni pristati na kompromis, da bi dosegli vsaj minimalno izboljšanje na tem področju, je še napovedal Rezman.

Vlada prvotnega predloga ne podpira

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Romana Tomc je pojasnila, da vlada prvotnega predloga ne podpira, saj uvaja neustrezen in nesprejemljiv način usklajevanja. S takšnim načinom valorizacije transferjev bi bila Slovenija posebnost v evropskem prostoru, imel pa bi tudi izredne posledice za državni proračun.

Ker pa se vlada po besedah Tomčeve zaveda, da se nekateri transferji namenjeni materialno najšibkejšim, ki so v pogojih povečane inflacije v neugodnem položaju, dopolnjen predlog podpira. Še vedno bo namreč ohranil načelo enotnega usklajevanja, hkrati pa zagotavljal realno vrednost transferjev z upoštevanjem gibanja cen tudi med letom.

Gulič: Bližje ko gremo volitvam, več je junakov

Tudi v poslanski skupini SDS ne vidijo potrebe, da bi se transferji usklajevali s plačami, pravi Alenka Jeraj. V SD bodo predlog podprli, zdi pa se jim sramotno, da danes sprejemajo popravke zakona, saj bi že s sprejemanjem osnovnega zakona lahko omogočili ohranjanje realne vrednosti transferjev, pravi Matjaž Han.

"Bližje ko gremo volitvam, več je junakov," pravi Aleš Gulič (LDS), ki napoveduje, da takšnim zakonom, "pa če za mišjo dlako rešujejo socialne stiske, v katerih so ljudje", ne bodo nasprotovali.

Prijatelj: Zakon socialno prizadetim znižuje socialne pravice

V poslanski skupini Lipa bodo predlog podprli, je napovedala Barbara Žgajner Tavš. Predlagajo še, da bi se enako kot socialni transferji usklajevale tudi preživnine iz zakona o zakonski zvezi in družinskih prejemkih.

Tudi po mnenju Srečka Prijatelja (SNS) veljavni zakon socialno prizadetim državljanom odvzema oziroma znižuje že pridobljene socialne pravice. Opozarja, da Slovenija danes beleži največjo stopnjo inflacije, za kar pa najnižji socialni sloj ni odgovoren.

Ne spreglejte