Torek,
16. 7. 2024,
13.24

Osveženo pred

3 ure, 6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

odzivi Anita Ogulin

Torek, 16. 7. 2024, 13.24

3 ure, 6 minut

Slovo od Anite Ogulin: Redki se dotaknejo tolikšnega števila src

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,37
Anita Ogulin | Anita Ogulin (1952–2024) | Foto Ana Kovač

Anita Ogulin (1952–2024)

Foto: Ana Kovač

Vrstijo se odzivi ob novici o smrti humanitarke Anite Ogulin.

"Redki so posamezniki, ki se dotaknejo tolikšnega števila src, kot se jih je draga Anita. Vest o njeni smrti me je globoko prizadela. Njena prisotnost je pustila neizbrisen pečat v življenju množice ljudi, ki so jo poznali, neštetih pa se je dotaknila njena pomoč. Sočutno srce, prijaznost in predanost podpori ranljivim so navdihovali mnoge in njeno delo bo za vedno ostalo del našega spomina," je Aniti Ogulin v slovo zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar in svojcem izrekla globoko sožalje.

"Videla je tisto, pred čemer si je večina zatiskala oči"

Na Mestni občini Ljubljana so zapisali, da je bila odločen glas tistih, ki jih je življenje vedno znova preizkušalo. "Videla je tisto, pred čemer si je večina zatiskala oči. Čutila in slišala je vse tiste, ki jih je življenje ustavilo, ki so bili prezrti, odrinjeni in osamljeni. Nudila jim je neomajno podporo in jih spodbujala na njihovi življenjski poti," so zapisali. Leta 2018 je prejela naziv častne meščanke Ljubljane, zato se bodo od nje poslovili na žalni seji mestnega sveta. "Anita Ogulin bo za sabo pustila praznino, ki je nihče ne bo mogel zapolniti. Glede odnosa do soljudi nam je vedno nastavljala ogledalo," so dodali.

Tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je poudaril, da je bilo njeno življenje posvečeno pomoči najranljivejšim med nami, zlasti otrokom in družinam v stiski. "Skupaj smo se znašli v marsikaterem boju. Predvsem v skupnih prizadevanjih za brezplačna kosila v šolah ter za odpis dolgov najrevnejšim. Anita, počivaj v miru," je zapisal.

Golob: Njena dejanja bodo pustila velike sledi

Premier Robert Golob je Anito Ogulin označil za veliko humanitarko in glas najšibkejših v naši družbi. "Njena topla beseda in požrtvovalnost, njeno neutrudno delo so mnogim dali upanje in moč. Vzgled," je zapisal, "v veliko čast mi je bilo poznati tako osebo in sodelovati z njo. Njena dejanja so in bodo v nas pustila velike sledi. Vsem svojcem in sodelavcem izrekam iskreno sožalje."

Vrečko: Ponosni smo lahko, da so med nami tako veliki ljudje

"Anita Ogulin je življenje posvetila spreminjanju sveta na bolje. S spoštovanjem, neizmernim sočutjem, energijo in vztrajnostjo je pomagala številnim družinam in posameznikom, ki so se znašli v stiskah, bila zaščitnica žensk ter v prvi vrsti otrok in mladostnikov," je zapisala ministrica za kulturo in koordinatorka Levice Asta Vrečko, "projekt Botrstvo, ena najuspešnejših humanitarnih akcij, ki se je zasidrala v naša srca, temelji na medsebojni pomoči, zagotavljanju enakih možnosti in ohranjanju človekovega dostojanstva. Ponosni smo lahko, da so med nami tako veliki ljudje, kot je bila Anita Ogulin."

"Vedno znova je poudarjala, da bi bila najsrečnejša, če njeno delo v družbi ne bi bilo potrebno. Skupaj smo se borili za kosila za otroke, za odpis dolgov najrevnejšim ter zagotavljanju sistemske pomoči družinam in otrokom," je še zapisala Vrečko, "njena neustavljiva borba in upanje za boljšo prihodnost za vsakogar naj nam bosta vsak dan znova v navdih, da ne bomo odnehali v prizadevanjih za boljšo družbo. Delo Anite Ogulin ne bo nikoli pozabljeno, njeno ime pa bo za vedno zapisano z zlatimi črkami v zgodovini."

Fajon: Izjemna humanitarka in ženska velikega srca

"Poslovila se je izjemna humanitarka in ženska velikega srca," je zapisala zunanja ministrica Tanja Fajon, "z neutrudnim delom in vztrajnim bojem za najbolj ranljive je pustila ogromen pečat. Mnoge zgodbe otroških nasmehov in vsaj za hip lepšega otroštva nosijo njeno ime."

Tonin: Pustila je neizbrisen pečat

Sožalje je svojcem Anite Ogulin izrekel tudi predsednik NSi Matej Tonin. "Anita Ogulin je s svojim sočutjem in nesebičnostjo vsem kazala pot pomoči najranljivejšim, še posebej otrokom. S svojimi dejanji je pustila neizbrisen pečat," je zapisal.

Na smrt Anite Ogulin so se odzvali tudi na Inštitutu 8. marec in jo označili za svojo zaveznico. "Kompas, ko nismo vedeli kako naprej. Žarek upanja. Dokaz, da se s trdim delom lahko spreminja svet in gradi skupnost. Ponosni smo, da smo bili del tvoje," so zapisali.

Anita Ogulin
Novice Umrla je Anita Ogulin