Četrtek,
20. 5. 2021,
9.01

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40

4

Afganistan vojaki Slovenija

Natisni članek

Četrtek, 20. 5. 2021, 9.01

3 leta, 3 mesece

Slovenski vojaki že zapustili Afganistan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,40

4

vojaki | Umik je potekal v sodelovanju z Italijo, ki je vodilna država kontingenta, v katerem so sodelovali slovenski vojaki. | Foto STA

Umik je potekal v sodelovanju z Italijo, ki je vodilna država kontingenta, v katerem so sodelovali slovenski vojaki.

Foto: STA

Šest slovenskih vojakov je po četrtkovi odločitvi vlade že zapustilo Afganistan in so danes v zgodnjih jutranjih urah pristali na letališču v Rimu. Zdaj bodo nadaljevali pot v domovino.

Vlada je "namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v misiji Nata Odločna podpora v Afganistanu" sprejela v sredo zvečer. To naj bi se zgodilo najkasneje do konca avgusta, kot so sporočili po seji vlade. S to namero je vlada nameravala seznaniti tudi odbora državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko.

A očitno je ta namera že izvršena in so slovenski vojaki Afganistan že zapustili. Tam je bilo od februarja šest slovenskih vojakov. Umik je potekal v sodelovanju z Italijo, ki je vodilna država kontingenta, v katerem so sodelovali slovenski vojaki.

V slovenskih vrstah brez smrtne žrtve

Gre sicer za usklajen umik zavezniških vojakov, ki naj bi se končal na 20. obletnico terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Do odločitve ZDA in zaveznikov v Natu o umiku je bilo v Afganistanu nekaj manj kot deset tisoč zavezniških vojakov.

Slovenski vojaki so zdaj delovali v Natovi misiji Odločna podpora, ki je bila namenjena urjenju afganistanskih sil. Sodelovanje Slovenije v Natovih operacijah v Afganistanu se je začelo leta 2004, z vstopom v zavezništvo. Pri tem se je izmenjalo skoraj 1.400 slovenskih vojakov.

Največ naenkrat jih je bilo v državi pod Hindukušem leta 2011, ko jih je bilo v dveh izmenah skupaj po 179. Slovenska vojska je sicer ena redkih zavezniških sil, ki v Afganistanu ni imela smrtne žrtve.

Pahor
Novice Pahor: Pripravljenost Slovenske vojske v miru je dobra, v vojni nezadostna
,

Na vzhodu Afganistana talibani zavzeli novo okrožje

Talibani so sicer v provinci Laghman na vzhodu Afganistana zavzeli še eno okrožje. Skupno so talibani ta mesec zavzeli že tri okrožja v državi. Provinca Laghman je v zadnjih dneh prizorišče hudih spopadov med afganistanskimi varnostnimi silami in talibani.

Pristojne oblasti v afganistanski provinci Laghman so sporočile, da so se varnostne sile umaknile iz okrožja Daulat Šah. Pred tem so potekala pogajanja med prebivalci in talibani.

Okrožje Daulat Šah je že tretje, ki so ga talibani zavzeli ta mesec, ko se je začel umik mednarodnih sil iz dežele pod Hindukušem. Pred tem so talibani že zavzeli strateško pomembni okrožje Nerh v bližini prestolnice Kabul. V začetku maja so zavzeli okrožje Burka na severu države. Daulat Šah so talibani sicer oblegali več mesecev.

Afganistanske sile so ob tem danes po poročanju katarske tiskovne agencije QNA sporočile, da so na vzhodu province Laghman v letalskih napadih ubile najmanj 12 talibanov ter uničile nekaj njihovega orožja.

Provinca Laghman je v zadnjih dneh prizorišče hudih spopadov med afganistanskimi varnostnimi silami in talibani. Spopadi med obema stranema se tradicionalno okrepijo spomladi in poleti, ki v Afganistanu veljata za obdobje spopadov.

Od uradnega začetka umika ameriške vojske in sil zveze Nato iz Afganistana 1. maja so talibani začeli več ofenziv, ki bi se lahko po mnenju opazovalcev še okrepile, ko bo umik mednarodnih sil končan. Okoli 10.000 vojakov ZDA in zveze Nato naj bi se dokončno iz Afganistana umaknilo najkasneje do 11. septembra. Ameriška vojska je ta teden ocenila, da se je doslej zaključilo od 13 do 20 odstotkov tega procesa.