Petek,
12. 7. 2024,
15.22

Osveženo pred

3 dni, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

ARSO vremenska napoved vreme

Petek, 12. 7. 2024, 15.22

3 dni, 13 ur

Slovenijo zajele močne nevihte, ponekod klestila kot oreh debela toča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Slovenijo je prešel nevihtni sistem. Iznad italijanske Furlanije - Julijske krajine je nevihtni sistem najprej dosegel skrajni severozahod države. Nevihte so tam oslabele. Skoraj istočasno je v osrednji Sloveniji nastal nov pas neviht in se pomikal proti vzhodu. Spremljali so ga močni sunki vetra, številni udari strel in toča. Nad Zasavjem je klestila kot oreh debela toča. Gasilci so imeli precej dela zaradi podrtih dreves. Močan veter in udari strel so poškodovali strehe in dimnike, zagorelo je v hlevu, kjer je poginilo osem krav.  Zvečer se bo ozračje povsod umirilo, ker pa se v naši bližini zadržuje vremenska fronta, lahko jutri čez dan spet nastanejo posamezne nevihte.

Spodnja grafika prikazuje smer premikanja nevihtih celic, ki so danes nastale v osrednji Sloveniji. Nevihte so se premikale proti vzhodu, spremljale so jih toča, nalivi in močni sunki vetra, ki so podrli številna drevesa.

vreme | Foto: Meteoinfo/Facebook Foto: Meteoinfo/Facebook Nevihtni pas je že četrti dan zapored nastal tudi na jugu države.

nevihta | Foto: Nejc Parašuh Foto: Nejc Parašuh

V okolici Trbovelj in Zasavja ter na širšem območju Žalca je klestila toča. Spodnja fotografija je nastala v Kisovcu v občini Zagorje ob Savi.

toča | Foto: Mojca Šoštar Foto: Mojca Šoštar

Nad Slovenijo so v času prehoda nevihtnega sistema zabeležili številne udare strel. Na grafiki so prikazani številčni udari strel med današnjim neurjem. Udara strele sta poškodovala dimnika in strehe dveh stanovanjskih objektov v ljubljanski in domžalski občini. Posredovali so gasilci. Zaradi udara strele je zagorelo gospodarsko poslopje na območju Policijske postaje Ptuj. V požaru je poginilo osem krav.

Udari strel | Foto: Meteoinfo Foto: Meteoinfo

avto ogenj
Novice Strela udarila v hlev, osem krav poginilo

Lokalno je padla večja količina padavin, posamezni hudourniški vodotoki bi lahko poplavili.

Spodaj je prikazana količina padavin v zadnjih 24 urah. Lokalno je padla večja količina padavin, od 30 pa vse do 60 litrov dežja na kvadratni meter.

Padavine | Foto: Meteoinfo Foto: Meteoinfo

Kar nekaj težav vreme povzroča v prometu. Na cesti Ljubljana–Kočevje je zaradi podrtega drevja pri odcepu Smrjene promet urejen izmenično enosmerno, poroča prometnoinformacijski center. 

Zvečer se bo ozračje povsod umirilo. Ker pa se v naši bližini zadržuje vremenska fronta, lahko jutri čez dan spet nastanejo posamezne nevihte, opozarja Meteoinfo.

Arso je sicer za danes izdal opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Najvišje dnevne temperature se gibajo med 29 in 35 stopinjami Celzija. 
nevihte
Novice Zaradi pregretega ozračja že nastajajo nevihte
nevihta
Novice Močna neurja prizadela avstrijsko Koroško, Štajersko, Tirolsko in Salzburg