Torek,
3. 9. 2024,
6.15

Osveženo pred

2 dneva, 9 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Varnostni svet ZN Samuel Žbogar

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 6.15

2 dneva, 9 ur

Slovenija bo predstavila program predsedovanja Varnostnemu svetu ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Samuel Žbogar | Prvo predsedovanje v tem mandatu je sicer Slovenija uradno prevzela že v nedeljo, dejansko pa ga zaradi nedelje in ponedeljkovega praznika v ZDA prevzema danes. Na fotografiji Samuel Žbogar. | Foto STA

Prvo predsedovanje v tem mandatu je sicer Slovenija uradno prevzela že v nedeljo, dejansko pa ga zaradi nedelje in ponedeljkovega praznika v ZDA prevzema danes. Na fotografiji Samuel Žbogar.

Foto: STA

Slovenija bo danes s predstavitvijo programa dela preostalim 14 članicam Varnostnega sveta Združenih narodov tudi dejansko prevzela enomesečno predsedovanje temu najpomembnejšemu organu ZN. Slovenija mu predseduje v najbolj živahnem mesecu za ZN, ko se v New Yorku na splošni razpravi generalne skupščine zbere večina svetovnih voditeljev.

Posebni predstavnik Slovenije v varnostnem svetu Samuel Žbogar, ki se je za en mesec že preselil v posebno pisarno predsedujočega blizu dvorane VS, pa bo imel na sedežu ZN danes tudi novinarsko konferenco.

Osrednji dogodek predsedovanja bo odprta razprava na visoki ravni z naslovom Voditeljstvo za mir, ki jo bo 25. septembra – v času splošne razprave ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN – vodil premier Robert Golob. Na njej naj bi govorili o relevantnosti VS ZN v vse bolj razdeljenem svetu.

VS ZN naj bi ta mesec predvidoma potrdil resolucijo o podaljšanju mandata posebni koordinatorki ZN za humanitarno pomoč Gazi Sigrid Kaag oziroma njenemu nasledniku. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa bo najprej vodila razpravo o Afganistanu, na kateri bo poudarek na pravicah žensk, konec meseca pa zaprto zasedanje z voditelji Arabske lige.

Na programu je še redno zasedanje o izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu, najverjetneje pa se obeta tudi kakšno izredno zasedanje.

Samuel Žbogar
Novice Slovenija na čelu Varnostnega sveta
Samuel Žbogar, Varnostni svet ZN
Novice Žbogar v Varnostnem svetu ZN pozval k pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini
F-15C Eagle
Novice ZDA odobrile prodajo bojnih letal Izraelu v vrednosti 20 milijard dolarjev