Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 6. 2008,
8.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 29. 6. 2008, 8.34

8 let, 5 mesecev

Škofje posvetili dvanajst novomašnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski škofje so danes, na praznik sv. apostolov Petra in Pavla, diakone posvetili v duhovnike. V Cerkvi na Slovenskem bo letos posvečenih dvanajst novomašnikov.

Celjski škof Anton Stres je ob 15. uri v stolnici sv. Daniela v novomašnika posvetil dva diakona, ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran pa je ob 16. uri v stolnici sv. Nikolaja posvetil štiri diakone in diakona iz frančiškanske redovne skupnosti. Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger je ob 15. uri v stolnici sv. Janeza Krstnika posvetil tri diakone, murskosoboški škof Marjan Turnšek pa je ob 16. uri v stolnici sv. Nikolaja v novomašnika posvetil enega diakona.

Med novomašniki tudi grškokatoliški novomašnik Letošnjim novomašnikom se pridružuje še grškokatoliški novomašnik, ki se je predhodno tudi poročil in je bil v duhovnika posvečen v Križevcih na Hrvaškem. V Cerkvi na Slovenskem bo tako letos posvečenih enajst katoliških in en grškokatoliški novomašnik. V koprski in novomeški škofiji v letošnjem letu ne bodo imeli mašniških posvečenj, so sporočili iz Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference (SŠK).

Tri stopnje duhovniške službe Katoliška cerkev ima tri stopnje duhovniške službe oz. tri stopnje zakramenta svetega reda. Diakonat je prva stopnja svetega reda. Običajno diakonsko posvečenje prejmejo kandidati za duhovništvo, Cerkev pa je po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962-1965) kot samostojno službo, ki jo lahko prejmejo samski ali že poročeni možje, ponovno vzpostavila tudi stalni diakonat.

Diakonska služba je po njihovih besedah predvsem služba služenja: "Diakoni lahko berejo in oznanjajo Božjo besedo, prisostvujejo pri sklenitvi zakramenta zakona, delijo blagoslove ter vodijo krščanski pogreb."

Druga stopnja svetega reda je prezbiterat (duhovništvo), pri čemer duhovniško posvečenje diakoni prejmejo po polaganju rok škofa, ki jih postavlja v polno službo Cerkvi.

Episkopat (škofovstvo) je tretja stopnja. "Škofje s škofovskim posvečenjem po rokah škofa posvečevalca in drugih navzočih škofov prejmejo duhovniško posvečenje." Škofje med drugim podeljujejo dva zakramenta, "ki jih duhovniki ne podeljujejo - to sta birma in mašniško posvečenje". Zanje so značilne učiteljska, posvečevalna in vodstvena služba. Učiteljska služba je povezana predvsem z oznanjevanjem evangelija, posvečevalna z delitvijo zakramentov, vodstvena pa z vodenjem krajevnih cerkva in njim zaupanega občestva.

Ne spreglejte