Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2008,
18.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 6. 2008, 18.42

8 let

SKGZ: Zveza Slovencev bi primerno povezovala manjšino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izvršni odbor Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), ene od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, se je pozitivno odzval na zamisel o oblikovanju Zveze Slovencev.

Po mnenju izvršnega odbora, ki se je sestal v Trstu, bi takšna zveza primerno povezovala manjšino. Kot še poroča Primorski dnevnik, je SKGZ mnenja, da bi morala Zveza Slovencev iz FJK postati omizje, ki bi združevalo osrednje in najbolj reprezentativne subjekte slovenske manjšine z namenom, da bi razpravljali in odločali o prioritetnih in za manjšino vitalnih vprašanjih v času, ki je zelo pomemben in celo odločilen za nadaljnji razvoj Slovencev v Italiji. Manjšina potrebuje boljšo notranjo povezavo in več dialoga Manjšina namreč potrebuje boljšo notranjo povezavo in več dialoga, meni krovna organizacija, katere izvršni odbor je dal mandat predsedniku Rudiju Pavšiču, da nadaljuje informativna srečanja z namenom, da preveri in pospeši možnosti za široko predstavništvo Slovencev v Italiji. SKGZ meni, da je bistven cilj, saj bi javnost težko razumela poteze, ki ne gredo v smer enotnega nastopanja, manjšina, ki nima primernega ter široko reprezentančnega zastopstva in vodstva, pa je šibka.

Romoli: Če je sklep o dvojezičnosti napačen, bo spremenjen Goriški župan Ettore Romoli je v petek priznal, da bi se bil moral pred sprejetjem sporne odločitve, da bodo dvojezična javna sporočila izdajali le v nekaterih mestnih okrajih, ne pa v središču Gorice, posvetovati s predstavniki slovenske manjšine. Če se bo izkazalo, da je sklep napačen, ga bo občinska uprava spremenila.

Romolijev sklep je sprožil protest SKGZ in stranke Slovenska skupnost (SSK), ki sta vložili pravna ugovora. Ugovora SKGZ in SSK zdaj preverja pravni urad občine Gorica. Če se bo izkazalo, da je sklep napačen, ga bo občinska uprava spremenila, sicer pa se je mogoče obrniti tudi na univerzo ali katero drugo ustanovo za dodatno argumentacijo, je še dejal Romoli.

Ne spreglejte