Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2008,
13.25

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2008, 13.25

8 let, 6 mesecev

Šest kandidatov za tri prosta mesta sodnikov ustavnega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na poziv predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za tri prosta mesta sodnikov ustavnega sodišča, je urad dobil šest predlogov.

Evidentirani kandidati so višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar, strokovni sodelavec v odvetniški pisarni Janez Obreza, odvetnik Bojan Kukec, vrhovna sodnica na upravnem oddelku vrhovnega sodišča Kristina Ožbolt in svetovalka generalnega direktorja na ministrstvu za okolje in prostor Adrijana Viler Kovačič (vsi na lastni predlog), so sporočili iz urada predsednika republike.

Kandidira tudi veleposlanik v Avstriji Ernest Petrič Na predlog predsednika Tretjega senata Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča, profesorjev na Fakultete za družbene vede Antona Grizolda, Bojka Bučarja in Ljubice Jelušič ter dekana Fakultete za državne in evropske študije Toneta Jerovška pa kandidira veleposlanik v Avstriji Ernest Petrič.

Predsednik Türk naj bi oblikoval predlog za tri prosta mesta

Predsednik republike Danilo Türk naj bi med evidentiranimi kandidati oblikoval predlog za tri prosta mesta ustavnih sodnikov, saj je mandat 30. oktobra že potekel Mirjam Marjeti Škrk in Janezu Čebulju, 17. decembra pa Zvonku Fišerju. Vsi trije ustavni sodniki bodo delo nadaljevali do imenovanja novih.

Postopek se šele resno začenja Svetovalec predsednika republike Erik Kerševan je pojasnil, da se postopek izbire kandidatov za ustavne sodnike šele resno začenja. "Imamo vložene kandidature. Predsednik seveda po zakonu nanje ni vezan in bo razmislil verjetno o teh in drugih kandidatih, pri čemer pa bo spoštoval že doseženo stopnjo sodelovanja z DZ," je dejal Kerševan.

Vsak kandidat se prijavi na lastno pobudo

Kot je pojasnil, se vsak kandidat prijavi na lastno pobudo, v primeru, da bi predsednik republike potreboval še kakšnega kandidata, naknadno stopi v kontakt s temi kandidati. Oblikovanje predloga kandidatov za ustavne sodnike je prioritetno vprašanje, saj je mnogim sodnikom že potekel mandat, je poudaril Kerševan in dodal, da bodo predlog poskušali oblikovati čim prej. Kot je dejal, je to odvisno tako od pogovora s kandidati, kot od pogovora s poslanskimi skupinami.

Konec meseca bo razrešen Franc Grad Konec meseca se bo izpraznilo še eno mesto ustavnega sodnika, saj bo predčasno razrešen ustavni sodnik Franc Grad. Po Kerševanovih besedah bo predsednik republike tudi za to prosto mesto objavil poziv in pripravil predlog za imenovanje.

Predsednik republike državnemu zboru v izvolitev predlaga kandidate za prosta mesta oziroma lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je mest. Pri svoji odločitvi ni vezan zgolj na predloge, ki so prispeli na javni poziv, ampak lahko predlaga tudi druge pravne strokovnjake. V državnem zboru, ki o predsednikovem predlogu odloča na tajnem glasovanju, je za izvolitev ustavnega sodnika potrebna večina glasov vseh poslancev.

Ne spreglejte