Torek,
15. 10. 2024,
13.38

Osveženo pred

4 ure, 31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

odpoved družinska medicina pacientka Lenart zdravstveni dom zdravnik

Torek, 15. 10. 2024, 13.38

4 ure, 31 minut

Še ena zdravnica zapušča Zdravstveni dom Lenart, brez zdravnika 2.800 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
zdravnik zdravje | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potem ko je iz Zdravstvenega doma Lenart odšla zdravnica družinske medicine, 14. novembra odhaja še druga zdravnica, je za STA povedala namestnica direktorja ZD Lenart Klavdija Dvoršak. Če ne bodo našli zamenjave zanju, bo brez izbranega zdravnika ostalo 2.800 ljudi, saj so preostale ambulante že polne.

Odhod dveh družinskih zdravnic pomeni, da približno 2.800 pacientov, ki so bili doslej opredeljeni pri njiju, ostaja brez izbranega zdravnika, čeprav si mnogi, pravi Dvoršak, že iščejo zdravnike drugje. "Niso pa ostali na cesti. Na spletni strani imamo vse kontakte, kamor lahko pišejo ali kličejo. Ena medicinska sestra od 7.00 do 14.00 skrbi za ta telefon in pregleduje elektronsko pošto ter o vsem seznani zdravnika, s katerim skupaj uredita težave pacientov," dodaja Dvoršak.

Odšel tudi direktor, novih kadrov še nimajo 

Odstopno izjavo je iz osebnih razlogov podal tudi direktor ZD Lenart Jožef Kramberger. Ena od zdravnic delo nadaljuje v koncesijski ambulanti v Poljčanah, za drugo, ki naj bi prav tako prešla h koncesionarju, pa trenutno ni znano, kam odhaja.

Dvoršak je pojasnila, da so v zdravstvenem domu že več let z razpisi iskali dodatne kadre, a jim jih zaradi splošnega pomanjkanja zdravnikov družinske medicine v Sloveniji ni uspelo pridobiti. Kot glavne razloge za odhode zdravnic navaja preobremenjenost, saj morajo poleg rednih ambulant voditi tudi urgentno službo. Na preobremenjenost so pred časom opozorili tudi koncesionarji, ki so prenehali izvajati urgentno dejavnost, kar je še dodatno obremenilo zdravnike v javnem zavodu.

ZD Lenart pokriva šest občin s skupno približno 20 tisoč prebivalci, večina teh pacientov pa zdaj ostaja brez možnosti novega zdravnika v Lenartu, saj so preostale ambulante že polne.

Župan občine Lenart Janez Kramberger je ob tem dejal, da občine skupaj z zdravstvenim domom iščejo rešitve. "Postopki za podelitev novih koncesij so v teku, v prvem branju imamo sprejet odlok, čakamo še soglasje zavoda za zdravstveno zavarovanje in ministrstva. Naša naloga je, da čim prej zagotovimo zdravnike, ki bodo prevzeli programe in razbremenili obstoječi kader," je povedal.

Je pa Kramberger kritičen do vlade in ministrstva za zdravje. "Med odločevalci nikoli ni bilo pretirane volje, da bi se v zdravstvu razčistilo. Jasno je, da je treba ločiti javno in zasebno ali pa se odločiti, ali bomo imeli samo zasebno," je povedal in dodal, da rešitev ni v rokah občine, ampak v rokah odločevalcev. "Rešitev je jasen zakon, ki je zdaj v proceduri; ampak vprašanje je, kaj bo prišlo ven," je dodal.

Dvoršakova je podobnega mnenja. "Ministrstvo bi moralo določiti za vse enake pogoje. Mi moramo recimo vse nabave narediti skozi javna naročila, že tu smo zavezani, koncesionarjem tega ni treba. Pravila naj bodo za vse enaka," zaključuje Dvoršak, ki upa, da bo novela zakona o zdravstveni dejavnosti postavila vse na vsaj približno enako izhodišče.

Kriza tudi v Tolminu

Z ministrstva za zdravje so na vprašanja STA glede stanja v Zdravstvenem domu Tolmin, kjer je stanje podobno, odgovorili, da se zavedajo, da imajo v nekaterih krajih težave pri zagotavljanju ustreznega dostopa do družinskega zdravnika.

"Sicer pa je za zagotavljanje mreže na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, kar vključuje zagotavljanje zadostnega števila ambulant družinske medicine in družinskih zdravnikov, pristojna občina, za organizacijo dela v posameznem zavodu pa njegovo vodstvo," so zapisali.

zobozdravnik
Novice Zobozdravniki hočejo več denarja za izdelavo belih zalivk
zdravstvo
Novice 1.300 zdravnikov premalo le del problema nedopustnih čakalnih dob
ZD Slovenska Bistrica
Novice Naval pred zdravstvenim domom: nova zdravnica odprla ambulanto #video