Petek,
19. 7. 2024,
13.22

Osveženo pred

1 ura, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
energetika Jernej Vrtovec NSi SDS preiskovalna komisija DZ Žan Mahnič

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2024, 13.22

1 ura, 55 minut

SDS in NSi s preiskovalno komisijo o delovanju podjetij v slovenski energetiki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32

Poslanci opozicijskih SDS in NSi so v parlamentarni postopek vložili zahtevo za začetek nove parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju in oceni dejanskega stanja zaradi ogrožanja energetske neodvisnosti Republike Slovenije. Pod drobnogled želijo vzeti delovanje energetskih podjetij v državni lasti v zadnjih desetih letih. "Če bosta stranki SDS in NSi podrobno preiskovali kadrovanje v slovenski energetiki, bosta zelo hitro naleteli sami nase," pa je v odzivu na zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije dejal poslanec Svobode Lenart Žavbi. 

Kot je na današnji skupni novinarski konferenci povedal Žan Mahnič (SDS), želijo v okviru komisije ugotoviti več stvari. Med drugim jih zanima, ali so podjetja v slovenski energetiki poslovala v skladu s predpisi in načeli transparentnosti ter ali je prišlo do izigravanja pri denarni in plačni politiki organov vodenja in nadzora podjetij.

Razjasniti si želijo tudi vlogo vlade, DZ, Slovenskega državnega holdinga (SDH) in agencije za energijo pri sprejemanju odločitev v povezavi s poslovanjem v energetskih podjetjih v državni lasti ter ugotoviti, ali so energetska podjetja v posredni ali neposredni državni lasti neposredno ali posredno financirala politične stranke.

Želijo si vpogleda v poslovne pogodbe 

"Čas je, da temeljito preiščemo, kaj se je v zadnjih desetih letih dogajalo v slovenski energetiki," je poudaril Mahnič. Dodal je, da si med drugim želijo vpogleda v poslovne pogodbe, lastništva, upravljavske strukture podjetij, pregledati želijo vse denarne tokove podjetij v državni lasti in podjetij, s katerimi so poslovala energetska podjetja.

Izpostavil je, da je besedilo za odreditev parlamentarne preiskave napisano tako, da ustreza novemu zakonu o parlamentarni preiskavi. O vetu na omenjeni zakon bo sicer danes odločal državni svet. "V zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave ne boste našli imena ene fizične osebe, imena enega podjetja, ki deluje v Sloveniji. Parlamentarna preiskovalna komisija je jasna, nanaša se samo in izključno na to, kar je v pristojnosti vlade, SDH, ki je pod vlado, in pa DZ, torej govorimo izključno o politični odgovornosti," je zatrdil Mahnič.

Vrtovec: Predlog za novo preiskovalno komisijo je napisan zelo dobro 

Jernej Vrtovec (NSi) je pojasnil, da so njihovi poslanci podpise prispevali, ker je predlog za novo preiskovalno komisijo "napisan zelo dobro in je zelo široko zastavljen". Glavni povod je po njegovih besedah ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije na pobudo državnega sveta, ki preiskuje domnevne zlorabe pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Kot je dejal Vrtovec, je prišlo do zlorabe, saj to "preiskovalno komisijo vodijo tisti, ki so hkrati preiskovani".

Med razlogi za ustanovitev nove preiskovalne komisije je navedel tudi, da je cena električne energije v Sloveniji ena izmed višjih v EU.

"Verjamem, da bo imelo to posledice v slovenskem političnem prostoru, saj bo spet na preizkusu delovanje neodvisnih preiskovalnih institucij," je še dejal Vrtovec.

Parlamentarno komisijo bo vodil nekdo iz SDS, ni pa še jasno, kdo.

Pod zahtevo za ustanovitev parlamentarne komisije se je sicer podpisalo 32 poslancev. Med opozicijskimi poslanci podpisa ni prispeval le Dejan Kaloh. Poleg tega sta en poslanec SDS in en poslanec NSi zasedla mesto evropskega poslanca, nova poslanca v DZ pa še nista bila imenovana, je pojasnil Mahnič.

Nepovezana poslanka Šetinc Pašek za ustanovitev komisije

Ustanovitvi komisije je naklonjena tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, čeprav podpisa ni prispevala. 

"Predlagatelji namreč želijo preiskati zelo široko časovno obdobje upravljanja energetskih podjetij, kar kaže na to, da nimajo težav s tem, da se preišče tudi obdobje, ko so imeli sami neposreden politični vpliv na delovanje teh podjetij," je zapisali v odzivu, ki ga je poslala medijem.

Kot je izpostavila, za razliko od koga drugega nimajo nobenega problema s tem, da se v takšni parlamentarni preiskavi srečajo sami s sabo. Zdi se ji prav, da se vsi sumi morebitnega spornega vodenja in upravljanja ter morebitnega finančnega izčrpavanja energetskih podjetij raziščejo in, če je bilo karkoli narobe, ugotovi morebitna politična ter druga odgovornost.

"Parlamentarna preiskava je nadzorstven instrument in orodje predvsem opozicije pri nadziranju oblasti, zato je ob vseh sumih, ki se porajajo v zvezi z upravljanjem državnega premoženja na področju energetike, na mestu, da opozicija tak nadzor izvede," je še zapisala Šetinc Pašek.

Poslanec Svobode Žavbi: SDS in NSi bosta s preiskovanjem energetike naleteli nase

"Zdi se nam, da gre v osnovi za sporočilo, da je NSi spet skočila nazaj v objem SDS. Če bosta stranki SDS in NSi dolgo časa preiskovali kadrovanje v slovenski energetiki, bosta zelo hitro naleteli predvsem sami nase. Najbolj brutalna kadrovanja v slovenski energetiki so se dogajala prav v času, ko je bil Jernej Vrtovec minister za energetiko, Janez Janša pa predsednik vlade," je za STA v odzivu  na zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije o delovanju podjetij v slovenski energetiki dejal poslanec Svobode Lenart Žavbi.

Po njegovem mnenju se je slovenska energetika v zadnjih letih, sploh v času energetske krize, dobro izkazala, saj je Slovenija energetsko krizo prebrodila primerljivo z ostalimi evropskimi državami.

Žavbi je izrazil prepričanje, da nobena preiskovalna komisija ni več namenjena resni politični preiskavi, ampak "gre samo še za zlorabo opozicije za njihove lastne politične namene".

Ribiči
Novice DZ potrdil zakonski predlog vlade za pomoč ribičem, razprava v znamenju kritik SDS
Tomaž Lah
Novice Spor glede preiskave: SDS Tomažu Lahu očita nezakonito zasedanje položaja #video
Palestina, zastava
Novice Poslanci SDS in NSi vložili zahtevo za oceno ustavnosti priznanja Palestine
varnostnik, varovanje
Novice NSi: Obravnava in preprečevanje nasilja mladoletnikov v državi sta neučinkovita #video