Petek,
7. 6. 2019,
12.12

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

80

Natisni članek

Marjan Šarec Italija Madžarska

Petek, 7. 6. 2019, 12.12

4 leta, 10 mesecev

Šarec o provokacijah iz soseščine: Nož v srce Slovenije! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

80

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

"To ni ne evropsko ne miroljubno. Je nož v srce Slovenije!" je predsednik vlade Marjan Šarec na družbenem omrežju Twitter zapisal o nedavnih objavah zemljevidov na Madžarskem in v Italiji - oba prikazujeta širitev meja omenjenih držav na ozemlje Slovenije - ter predlogu italijanskega poslanca o popisu slovenske manjšine v Italiji.

Najprej pojasnimo, kaj komentira premier Marjan Šarec.

  • Ob italijanskem dnevu republike, ki ga zahodni sosedje praznujejo 2. junija, je tržaški občinski svetnik Lorenzo Giorgi, član desnosredinske stranke Naprej Italija, na družbenem omrežju Facebook objavil zemljevid Italije s priključenim delom Slovenije ter Istro in Dalmacijo. Pripisal je: "Naša Italija."

  • Dva dneva kasneje so Madžari zaznamovali praznik narodne povezanosti, pisarna za mednarodno komunikacijo predsednika vlade Viktorja Orbana About Hungary pa je na ta dan tvitnila zemljevid velike Madžarske in poleg zapisala: "Odvzeti sta nam bili dve tretjini države."

MZZ se je na to potezo Madžarov danes odzval z zapisom na Twitterju, v katerem piše, da "obsoja izbor zgodovinske slike, ki ne spodbuja k krepitvi vrednot, na katerih je zrasla EU".

"EU je nastala na preseganju sovražnosti med narodi in tragičnih bremen preteklosti. Slovenija si bo, kot odgovorna članica Evropske unije, še naprej prizadevala za spodbujanje prijateljstva, strpnosti in sodelovanja med sosednjimi državami, ki so vse tudi članice Evropske unije," piše MZZ.

  • Italijanski poslanec Roberto Novelli je včeraj razburil slovensko skupnost v Italiji, ko je v poslanski zbornici vložil predlog za spremembo zaščitnega zakona Slovencev v Italiji. Med drugim predvideva popis prebivalstva, v katerem bi morali prebivalci Furlanije-Julijske krajine (FJK) povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo. Na osnovi zbranih podatkov bi določili območje, na katerem se izvaja zakon.

Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj po poročanju STA predlog poslanca Novellija vidita predvsem kot provokacijo. Dobrila meni, da za popis ni nobene pravne osnove. "Zaščita manjšin v Italiji temelji na principu avtohtonosti, ne pa na principu številčnosti neke manjšine," je dejal za STA.

Casapound
Novice Zakaj nas mora biti strah početja italijanskih politikov? #analiza

Kaj pravi Šarec?

Na vse te poteze iz soseščine, ki razburjajo slovensko javnost, se je danes odzval premier Šarec, ki je po Twitterju sporočil naslednje: 

"Vprašanje madžarskih in italijanskih zemljevidov ter predlogov za popise Slovencev je predvsem vprašanje za tisti del slovenske politike, ki je hitela sprejemati Tajanijevo 'opravičilo'. Moje stališče je jasno. To ni ne evropsko ne miroljubno. Je nož v srce Slovenije!"

Spomnimo, da je odhajajoči predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani - ta je enako kot uvodoma omenjeni Giorgi član stranke Naprej Italija - predvsem slovensko in hrvaško javnost razburil s svojimi izjavami na februarski slovesnosti spomina na žrtve fojb v italijanski Bazovici. Takrat je dejal, naj "živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija".

Po Tajanijevi potezi so slovenski Socialni demokrati sprožili spletno peticijo za njegov odstop, do katerega pa ni prišlo. Italijanu se kmalu izteče mandat, saj julija začenja delo nov sklic evropskega parlamenta. 

Nekaj dni po dogodku se je Italijan sicer opravičil zunanjemu ministru Miru Cerarju ter slovenskemu narodu. Cerar je takrat dejal, da je Tajani oblikoval opravičilo, "kot smo ga pričakovali", in da je "zgodba s tem končana". Šarca pa očitno - vsaj glede na današnji zapis - opravičilo ni zadovoljilo.

Pahor poudarja pomen sodelovanja

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na objavo zemljevida velike Madžarske in iredentističnega zemljevida Italije danes poudaril, da si je treba zaradi takšnih potez še bolj prizadevati za uveljavljanje dobrih praks spoštovanja in sodelovanja, tako znotraj nacionalnih okvirov kot med njimi.

Kot so sporočili iz njegovega urada, je po predsednikovih besedah "razumljivo in prav, da objava zemljevidov, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot izraz ozemeljskih zahtev, naleti na zaskrbljenost in zavračanje demokratične javnosti in politike". "Prav zaradi takih poskusov si moramo še bolj prizadevati za uveljavljanje dobrih praks spoštovanja in sodelovanja, tako znotraj nacionalnih okvirov kot med njimi," je poudaril Pahor.

STA

Antonio Tajani
Novice Tajani znova razburil z izjavami o fašizmu
Oddaja Argument
Novice Kdo je s podporo Junckerju in Tajaniju izdal nacionalne slovenske interese? #video #Argument