Sreda,
20. 10. 2021,
9.13

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

Natisni članek

mobilni podatki tehnologija 5G

Sreda, 20. 10. 2021, 9.13

2 leti, 6 mesecev

S tehnologijo 5G do večje konkurenčnosti podjetij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

1

5g tehnologija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Za večjo konkurenčnost potrebujemo boljšo povezljivost in tehnologija 5G prinaša večje hitrosti, kar je pomembno za razvoj v mnogih sektorjih. Krajši odzivni časi omogočajo razvoj pametne industrije in nadaljnjo digitalno preobrazbo gospodarstva, je pojasnil v. d. generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo Peter Jenko.

"Povezljivost je eden izmed ključnih dejavnikov gospodarskega in družbenega razvoja," je na današnjem dogodku o priložnostih omrežja 5G za poslovne uporabnike v uvodu dejal Jenko. Po njegovi oceni Slovenijo na področju 5G čakajo pomembni izzivi, med drugim moramo imeti pred seboj cilj stoodstotne pokritosti vseh poseljenih območij v državi s širokopasovnimi omrežji do konca desetletja.

Z uvajanjem naprednejših omrežnih tehnologij se poleg hitrosti izboljšujejo tudi varnost, razpoložljivost in zanesljivost omrežij, kar je posebej pomembno za podjetja in kritično infrastrukturo, je prepričan profesor z ljubljanske fakultete za elektrotehniko Boštjan Batagelj.

Dubai, MBBF 2021
Novice Kako bomo pripotovali v Inteligentni svet 2030

5G potrebujemo zaradi porabe mobilnih podatkov

Tehnologijo 5G obenem potrebujemo zaradi vedno večje porabe mobilnih podatkov. "Z leti promet narašča, in če bi hoteli zagotoviti te potrebe po prometu s tehnologijo 4G, bi morali graditi vedno več baznih postaj, če uvedemo 5G, pa lahko z enakim številom baznih postaj shajamo še nekaj let," je pojasnil Batagelj.

Omrežje 5G se lahko uvaja na samostojni in nesamostojni način delovanja (stand alone in non stand alone). V Sloveniji je bolj v uporabi slednji, in obstoječemu omrežju 4G priključujemo omrežje 5G na nekih novih frekvenčnih pasovih. A to sobivanje je po mnenju Batagelja zgrešena pot v razvoju. Države, kot sta Kitajska in Nemčija, medtem že uvajajo samostojni način delovanja in to "capljanje" za njimi nas bo nekaj stalo, je opozoril.

MBBF 2021
Novice "5G je prinesel znaten napredek, a tudi nove izzive"

Storitve 5G na voljo v 24 državah Evropske unije

V EU so komercialne storitve 5G trenutno na voljo v 24 državah, ki pa imajo različne pristope pri njihovem uvajanju, je dejal Alberto di Felice iz evropskega združenja za digitalno tehnologijo Digitaleurope.

Kot je opozoril, v EU zamujamo priložnosti, ker pri uvajanju tehnologije 5G dajemo prevelik poudarek trgu potrošnikov. Ta tehnologija prinaša največ koristi ravno pri razvoju pametnih tovarn in pametne proizvodnje ter kmetijstvu, je izpostavil.

Novice Šokantno početje stranke v slovenski trgovini #video

V EU so ambicije po izboljšanju razmer. Tako je določen delež sredstev za okrevanje in odpornost namenjen digitalizaciji držav članic. Na združenju v tem vidijo priložnost za digitalizacijo gospodarstva, s čimer bo EU dvignila svojo raven konkurenčnosti na svetovni ravni.

Današnji dogodek so v okviru Tedna 5G v Digitalnem središču Slovenije pripravili Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), IKT horizontalne mreže in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije.

V okviru hibridnega dogodka so bile med dneva predstavljene različne rešitve, ki jih nova generacija mobilnih omrežij prinaša predvsem poslovnim uporabnikom.

Mleko
Novice To je tekočina, ki je našim prednikom omogočila osvojitev sveta