Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2008,
16.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 16.00

8 let, 5 mesecev

Romšek za Delo: V policiji ni prostora za politiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Finski in slovenski kriminalisti medsebojno sodelujejo, trdi Direktor generalne policijske uprave Jože Romšek.

Jože Romšek je v danes objavljenem pogovoru za časnik Delo dejal, da so slovenski policisti, takoj ko so bili obveščeni o aretacijah dveh oseb na Finskem, osumljenih kaznivih dejanj v zvezi z oklepniki 8X8, prek Interpola povezali s finsko policijo. Med obema policijama vlada zaupanje Rezultat sodelovanja je po njegovih besedah ustanovitev skupne preiskovalne komisije, sestavljene iz slovenskih in finskih kriminalistov. Ob tem je direktor generalne policijske uprave (GPU) poudaril, da vlada med obema policijama popolno zaupanje. "Komisija je zelo pomemben člen v boju zoper korupcijo" Dejstvo, da je imela finska policija prvi stik s komisijo za preprečevanje korupcije, za Romška ni sporno, "saj je komisija poleg policije in drugih institucij v državi zelo pomemben člen v boju zoper korupcijo".

"Uveljavili smo nov princip preiskovanja gospodarske kriminalitete"

Romšek zavrača trditve predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, da se policija selektivno odloča, koga bo obravnavala in koga ne. "Ravno nasprotno. Ker se zavedamo resnosti tovrstne kriminalitete, smo že lani uveljavili nov organizacijski princip preiskovanja gospodarske kriminalitete z ad hoc multidisciplinarnimi delovnimi skupinami," v katerih bi bili kriminalisti, predstavniki finančnih nadzornih institucij in strokovnjakov s posameznih področij.

Posebna skupina za pregon hudih oblik gospodarskega kriminala Romšek dodaja, da so šli v upravi kriminalistične policije še korak naprej in pripravili projekt ustanovitve skupine za pregon hudih oblik gospodarskega kriminala. Romšek je povedal, da trenutno poteka kadrovska popolnitev skupine, ki bo štela 15 kriminalistov.

Direktor GPU ob tem opozarja, da je definicija korupcije, kot jo določa zakon o preprečevanju korupcije, bistveno širša od tiste, opredeljene v kazenskem zakoniku. "Definicija po zakonu o preprečevanju korupcije zajema tudi moralno sporna dejanja, nefer ravnanje in podobno, kar pa ni nujno tudi kaznivo dejanje," je pojasnil.

"Policija dela strokovno in se s politiko ne ukvarja"

Na vprašanje, ali je policija okužena s politiko, je Romšek dejal, da policija dela strokovno in se s politiko ne ukvarja.

Romšek sicer ocenjuje, da so rezultati dela policije iz leta v leto boljši. "Preiskanost kaznivih dejanj v letošnjih prvih petih mesecih znaša zavidljivih 48,6 odstotka v primerjavi z letom 2005, ko je bila preiskanost 40,03 odstotka. Zmanjšalo se je število najhujših kaznivih dejanj, obenem pa se je povečala tudi njihova preiskanost".

Odhodov iz policijskih vrst v zadnjem letu ni nič več, kot jih je bilo sicer Odhodov iz policijskih vrst v zadnjem letu ni nič več, kot jih je bilo sicer, je ocenil Romšek. Delo policistov je po njegovo zelo zahtevno in izredno stresno, težavnosti tega dela pa se marsikdo "zave šele, ko začne delati na terenu. Zato je posploševanje, da naj bi odhajali zaradi slabih odnosov znotraj policije, nekorektno in zavajajoče".

Romšek zavrača tudi, da vodstvo ne stoji za policisti

Prav tako naj bi bila fluktuacija znotraj slovenske policije manjša kot po Evropi in svetu, ob tem pa so v slovenski policiji v zadnjih nekaj letih tudi zaradi schengenskega pravnega reda intenzivno zaposlovali. Romšek zavrača tudi, da vodstvo ne stoji za policisti. "Izboljšujemo organizacijo dela in odpravljamo nekatera kadrovska strukturna nesorazmerja," poskušajo pa doseči tudi večjo prisotnost policistov med ljudmi, je dejal Romšek.

Preiskova ropa SKB še poteka Na vprašanje o poteku preiskave ropa SKB je Romšek povedal, da ta še poteka in jo vodi skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Zaradi interesa preiskave pa več informacij Romšek ne more posredovati.

Ne spreglejte