Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 5. 2014,
12.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 16. 5. 2014, 12.35

7 let, 12 mesecev

Rehabilitacijski inštitut Soča v 60 letih pomagal desettisočim pacientom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča letos obeležuje 60 let svojega delovanja, v tem času pa je pomagal desetitisočim pacientom na poti od potrtosti in poraza do upanja in zmage.

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča, ki je svojo 60. obletnico delovanja proslavil z današnjo slavnostno akademijo, je bil kot Zavod za rehabilitacijo invalidov ustanovljen januarja 1954.

V tem času je k izboljšanju kakovosti življenja in k vrnitvi v ustrezno življenjsko okolje pomagal na desettisoče pacientom. Obenem pa je postal tudi pomemben inštitut v evropskem in svetovnem rehabilitacijskem prostoru.

Soča, nepogrešljiv inštitut ne samo v Sloveniji, temveč tudi v svetu Kot je poudaril generalni direktor inštituta Robert Rugelj, je v tem času svetu ponudil veliko strokovnih in tudi drugih rešitev, ki so jih dosegali predvsem v sodelovanju s fakulteto za elektrotehniko in Inštitutom Jožefa Stefana, pa tudi z medicinsko fakulteto in Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana.

URI Soča je postavil osnove za izvajanje robotike in vrsto drugih eksperimentalnih programov, ki so rehabilitacijo dvignili na visoko raven. V sodelovanju z domačimi in tujimi strokovnjaki je bil ustanovljen Center za rehabilitacijski inženiring, ki se je ukvarjal z uporabo nizkofrekvenčnih tokov v rehabilitaciji. Zgrajena sta bila tudi sodoben bazen in razvojno-rehabilitacijski center.

Pomoč državam v razvoju in žrtvam min S svojim strokovnim znanjem in tehnično opremo je URI Soča pomagal tudi državam v razvoju, od Kuvajta in drugih državah na Bližnjem vzhodu in Aziji do Kube.

Poleg tega je v svoji 60-letni zgodovini izvedel tudi vrsto dobro izpeljanih in učinkovitih humanitarnih projektov, na kar je posebej spomnil slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor.

Na URI Soča so se namreč zdravili borci osvobodilnih gibanj iz Afrike, še danes pa sem prihajajo žrtve min in vojne v Jugovzhodni Evropi, otroci, ki so žrtve vojn v Gazi. V tem okviru je najbolj prepoznaven Center za rehabilitacijo žrtev min, nedavne vojne v Jugovzhodni Evropi, za katerega je URI Soča leta 2000 ob svetovnem dnevu invalidov prejela celo Unescovo priznanje.

"Brez korupcijskih škandalov in brez konfliktov" Inštitut, kakršnega poznamo danes, je bil zgrajen v začetku 60. let prejšnjega stoletja, ponudil pa je 150 bolnišničnih postelj in delo več kot 300 zaposlenim. Po besedah predsednika republike Pahorja pa se je inštitut ves čas razvijal pretežno s svojimi viri in "zgradil sodobno bolnišnico z vso potrebno opremo brez aneksov, korupcijskih škandalov in brez konfliktov".

Gre za dober zgled zdravstvene institucije, tako s področja zdravstva kot tudi poslovanja in znanstvenega raziskovanja. Ti uspehi in dosežki pa naj nas ne zavedejo k misli, da se slovenski zdravstveni sistem ne spopada z velikimi težavami, je opozoril Pahor in pozval k odgovornosti, da danes predstavljeni dosežki v zdravstvu ne bi postali "stvar preteklosti".

Ne spreglejte